dinsdag 8 juli 2014

Beroemdheid

In mijn hele leven heb ik precies één keer een hele voetbalwedstrijd vanaf de tribune bekeken. Niet zo maar een tribune, maar de eretribune van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ik werd daaraan herinnerd toen ik via de tv hoorde van het overlijden van een van de grootste voetballers aller tijden, Alfredo di Stefano. Hij was een van de voetballers op het veld, naast nog een andere beroemdheid, Ferenc Puskas. De kenners weten dat ik het heb over het Real Madrid uit de tijd (eind vijftiger jaren van de vorige eeuw) dat het diverse malen (ik geloof vijf keer) op rij de Europa Cup 1 won.

Real Madrid speelde toen tegen een 'Amsterdams' elftal, samengesteld uit spelers van Ajax, DWS en Blauw Wit. Het zal dus wel ter gelegenheid of ten bate van het een of ander geweest zijn. Ik woonde die wedstrijd bij samen met mijn vader. Geen van ons was een uitgesproken voetballiefhebber of fan van een bepaalde club of speler. We hadden dan ook de, waarschijnlijk prijzige, kaartjes niet gekocht. Mijn vader had ze gekregen van het bedrijf waarvoor hij werkte.Ik heb geen idee waarom ik en niet een van mijn drie broers met mijn vader mee mocht.

Van de wedstrijd zelf herinner ik mij totaal niets meer. Ik weet wel dat ik het toen nogal 'stoer' vond in mijn omgeving te kunnen vertellen dat ik zulke beroemdheden van zeer dichbij had gezien. Als ik nu kaartjes aangeboden zou krijgen, waarmee ik Robben of Van Persie van zo dichtbij zou kunnen zien, zou ik zeer waarschijnlijk bedanken voor de eer.