maandag 13 oktober 2008

Try

Gistermiddag keek ik of ik de komende avond nog iets op de tv wilde zien. Bij BNN zou om 22:20 uur het programma 'Try before you die' beginnen: Programma waarin de BNN-presentatoren alle dingen doen die je eens in je leven gedaan moet hebben. Dat programma heb ik nog nooit gezien, want gisteravond heb ik ook niet gekeken. Dit programma duurt zo'n half uur en daarin zouden drie items aan de orde komen. Een daarvan was (ik citeer de gids): Dennis probeert het wereldrecord BH's losmaken te verbreken.

We hebben allemaal van die dromen: de een zou de Mount Everest willen beklimmen, de ander zou solo de wereldzeeën willen bezeilen en weer een ander droomt ervan in de Wimbledonfinale Roger Federer te verslaan. BNN ziet dat wat ruimer en onderkent activiteiten die "je", iedereen dus, eens in je leven gedaan moet hebben. Bijvoorbeeld: Ruben waant zich als fotograaf in de wereld van de Playboy op een tropisch eiland vol heerlijke naakte lichamen. Ik heb geen bezwaar tegen blote mensen op tv, mits met mate, want de lol is er gauw af. Bij BNN denken ze om de een of andere duistere reden nog steeds dat ze een beetje moeten provoceren en dat bloot alleen al provocerend is.

Ik kijk niet zo vaak naar BNN, dus ik ken die Dennis niet. Ik wist ook niet dat er zoiets bestond als een 'wereldrecord BH's losmaken'. Nu ik weet dat het bestaat kan ik toch rustig sterven zonder ooit geprobeerd te hebben dat wereldrecord te verbeteren. Ik weet dus niet of Dennis geslaagd is, maar heb hoe dan ook medelijden met hem. Je zou als volwassen man toch iets hogere ambities in het leven moeten hebben. En je zal toch maar werken voor een publieke omroep die je dat soort ongein laat uithalen, omdat die omroep er kennelijk van uitgaat dat de doelgroep op zondagavond niets beters weet te doen dan ernaar te kijken.

Gelukkig was op Nederland 1 'Op zoek naar Joseph' te zien. Ik vind dat zeker zo goed als 'Op zoek naar Evita'. Het mooie is dat je met dit 'format' nog jaren door kunt gaan want we kunnen nog zoeken naar Annie (get your gun), Mary (Poppins), Oedipus (Rex), Ciske (de Rat), Jan Peter (de musical) en zo kan ik nog uren door gaan.