maandag 29 juni 2009

Elite

Gedurende een aantal (ik geloof: zeventiger) jaren was Hans Hillen vrij vaak op tv te zien. Hij was toen politiek verslaggever van het NOS-journaal. Later werd hij voor het CDA lid van de Tweede Kamer. Nu is hij lid van de Eerste Kamer. Hij behoort tot de conservatieve vleugel van het CDA. Zijn mening telt zwaar binnen die partij. Hij was ook actief binnen de Edmund Burke Sichting, een conservatieve 'denktank'. Het pleit voor hem dat hij die activiteiten beëindigde toen de directeur van die stichting zich bekeerde tot Wilders' PVV.

Ook voor Hillen pleit dat hij in het algemeen van zijn hart geen moordkuil maakt en ook zijn eigen partij daarbij niet spaart. In de Volkskrant las ik een interview met hem. Daarin zegt hij dat het ontbreekt aan ideeën en idealen. Als gevolg daarvan lopen CDA-kiezers over naar de PVV van Geert Wilders. Hillen is kennelijk geen voorstander van samenwerking tussen CDA en PvdA, want het CDA wordt telkens als de partij met de PvdA regeert 'zwaar geïnfecteerd'. Bij de VVD moeten ze Neelie Kroes partijleider maken. Zij kan Geert Wilders aan. Een tof wijf. Opvallend genoeg noemt hij Balkenende niet als de CDA-er die Wilders aankan, maar Maxime Verhagen en Camiel Eurlings. Ik zie Wilders in zijn vuistje lachen.

Natuurlijk komt de aap uit de mouw: Er moet een leider opstaan die niet bang is voor de toekomst. De elite moet het volk corrigeren, niet andersom. Ach ja, dat domme volk, dat maar blijft denken dat het alles beter weet dan de elite. Ze lopen over van de elite naar Geert Wilders. Die behoort niet tot de elite, want hij is geen lid van het CDA. De echte leider is nog niet opgestaan. Jan Peter, Maxime, Camiel, ze zijn nog een maatje te klein. Hillen zal ook niet klakkeloos achter een tof wijf aan lopen. Een leider van PvdA-huize zal alleen maar alles infecteren. De elite speurt om zich heen, op zoek naar de reïncarnatie van Kuijper, Schaepman of Colijn. Als die gevonden is, hoeft het volk niet meer na te denken: Führer befehl! Wir folgen.

Nee, ik verdenk Hillen absoluut niet van sympathie voor het nazisme. Ik verdenk hem van onderschatting van 'het volk'. Ik verdenk hem van overschatting van wat hij de elite noemt. 'Het volk' heeft niet voor de huidige economische crisis gezorgd. 'Het volk' is nooit een oorlog begonnen.

Ja, een minderheid van 'het volk' - en niet alleen de allerdomsten - zal altijd - uit ongegronde angst, uit gemakzucht, uit geborneerdheid, uit eigenbelang - achter 'de leider' aan lopen. Ik heb een simpele regel: kijk welke kant 'de leider' op gaat en ga precies de andere kant op.
x