woensdag 12 november 2014

Schoonmaak

Momenteel is een schoonmakbedrijf doende in opdracht van de woningbouwcorporatie de balkons aan de achterzijde van de flat vanaf een hoogwerker met een hogedrukspuit schoon te maken. Waren die balkons zo smerig dan? Daar schenen veel bewoners over geklaagd te hebben,

Wat is het geval? Die balkons zijn gemaakt van beton. Aan de binnenzijde, waar je kunt zitten, wat ik nooit doe, zijn ze netjes betegeld, maar aan de buitenzijde is verder niets gedaan. Waar heeft de natuur (dat is alles om ons heen, waarop we zo zuinig moeten zijn) nu voor gezorgd? Dat er hier en daar op de buitenzijde van de balkons iets groeit. Omdat ik veel vakanties heb doorgebracht in streken die bezaaid waren met rotsblokken, zag ik direct wat het was: korstmos.

(Dit is korstmos op een rotsblok.)

Korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een bacterie of een alg.Er zijn veel soorten korstmos. Een ervan is een belangrijke voedselbron voor rendieren. Korstmossen hebben
maar weinig voedsel nodig en halen die uit de regen en stof in de lucht. Korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging. Sommige soorten verdwijnen in gebieden waar de concentratie zwaveldioxide (SO2) hoog is. Met de luchtkwaliteit rond de flat val het dus wel mee, anders was dat korstmos er niet. Maar sommige bewoners beschouwen het dus als viezigheid (quod non) en iets lelijks.

In mijn jeugd werd nog verteld dat wij in het buitenland bekend stonden om de hardnekkigheid waarmee we onze stoepjes voortdurend schoonmaakten. Die traditie zit er kennelijk nog steeds in.