zaterdag 9 maart 2013

Wit

Ik ben een republikein, d.w.z. dat ik een erfelijk staatshoofd een uitermate achterhaalde zaak vind. Maar ik doe er verder niets mee, want ik ga me niet druk maken tegen iets waar de groet meerderheid van de Nederlandse bevolking, om uiteenlopende redenen, nog steeds vóór is.

Ik ben dus geen lid of donateur van het Nieuw Republikeins Genootschap. Ene Anjo Clement is daar voorzitter van. Als republikein zal hij geen al te nauwe banden met leden van onze koninklijke familie onderhouden, vermoed ik. Dat weerhoudt hem er niet van een duidelijke mening te hebben over het toekomstig functioneren van Willem-Alexander als staatshoofd. Tegenover Het Parool verklaart hij: 'Ik schat de kwaliteiten van Willem-Alexander aanzienlijk lager in dan die van Beatrix.' (...) Ik denk dat hij een aantal fouten maakt en de politiek zich dan achter de oren zal krabben over de vraag wat ze er mee moeten. Je ziet dat de macht nu al aan het afnemen is.' Voor zover je van macht kunt spreken, natuurlijk.

Op 30 april komt Anjo helemaal van Leiden naar Amsterdam om met medestanders van zijn mening blijk te geven en in discussie te gaan met mensen die in het oranje gekleed zijn. Hij zal in het wit gekleed zijn en witte ballonnen oplaten. Als ik die dag al de stad zou ingaan, quod non, dan zou ik nog geen witte kleding aantrekken, want ik heb niets wits, zelfs geen ondergoed. En ik heb ook geen zin in discussie te gaan met Oranjeklanten. Ik ga niet diffuse emoties met rationele argumenten bestrijden.
X