zaterdag 13 november 2010

Financiering

Leonardo DiCaprio speelde in de film 'Blood Diamond'. Daarin wordt erop gewezen dat de diamanten die 'wij' zo hard nodig (menen te) hebben, mede een oorzaak zijn voor zeer bloedige conflicten in Afrika. Het bloedige geweld in Oost-Congo wordt, volgens Trouw, deels gefinancierd uit de opbrengst van daar gewonnen grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de fabricage van de mobiele telefoons die uit de moderne maatschappij niet meer weg te denken zijn. De krant schreef over "bloedmobieltjes".

Je kunt stellen dat in de moderne industrie diamanten bij bepaalde processen onontbeerlijk zijn, maar veel diamanten worden gebruikt ter verfraaiing en misschien ook wel als geldbelegging. Als we daarvan zouden afzien, zou dat wellicht een bijlage kunnen leveren aan de vermindering van het geweld. Dat zou mogelijk ook opgaan als we niet voortdurend het nog mooiere en nog meer kunnende mobieltje zouden willen hebben.

Wie het nieuws een beetje volgt weet dat er de laatste tijd in Mexico grootschalige moordpartijen plaatsvinden. Trouw had gisteren een artikel onder de kop Mexicaans drugscrimineeltje van 12 martelt en onthoofdt. De 'drugsbaronnen' in Mexico - en elders in Zuid-Amerika - worden steenrijk en moorden naar believen, om met name de goedverdienenden in vooral de westerse landen te voorzien van een 'partydrug', een genotmiddel: cocaïne. Het enige positieve gebruik (ik ontleen deze kennis aan Wikipedia) is dat als lokaal verdovingsmiddel in de geneeskunde, maar daar zal geen enkele drugsbaron rijk van worden.

In Nederland en elders is handel in en bezit en gebruik van cocaïne verboden vanwege de verslavende effecten en risico's voor de gezondheid. Alleen al dat verbod leidt tot prijsverhoging, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing. Het zou wellicht goed zijn de yuppen die cocaïne gebruiken in een spannende film, een doorwrochte documentaire of een helder artikel erop te wijzen dat hun 'genotmiddel' elders tot een te vroege en vaak beestachtige dood van medemensen leidt. Of hebben ze daar, net als voor dat aardige cadeautje voor hun partner of vriend(in) en voor dat nieuwe mobieltje, ook een goed excuus voor?

PS
Het PAROOL meldde gisteren dat de nationale recherche afgelopen maandag 112,5 kilo cocaïne heeft buitgemaakt. De gebruiker betaalt voor één gram een bedrag dat kan variëren van 40 tot 60 euro.
x