zaterdag 3 september 2016

WONINGNOOD

Zeven jaar geleden schreef ik hier dit. Gisteren schreef Het PAROOL: Amsteleiland wordt geveild. (...)
Het eiland onder Ouderkerk aan de Amstel moest een afgeschermde plek worden voor de allerrijksten - met portier, jachthaven en villa's tot zes miljoen euro. De eerste gated community bij Amsterdam, maar het project is acht jaar later finaal mislukt.

Trouwe lezers van Beggartalk zullen niet verwonderd zijn als ik zeg dat ik niet wakker lig van het mislukken van dit project. Verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (VVD) van Amstelveen zegt: "Er komt geen schot in het project. Dat is echt heel jammer, want ook in Amstelveen is woningnood." Alsof met de realisering van dit project er iets gedaan wordt aan de woningnood in Amstelveen.

Het is natuurlijk toeval, maar in hetzelfde nummer van Het PAROOL viel ook dit te lezen over de woningnood in Amsterdam: Kamertjes van 9 m2 in West te koop voor 62.000 euro. (...) De gekte op de Amsterdamse woningmarkt lijkt hiermee een nieuw stadium te bereiken. Op Funda wordt dit "een goedkope kamer kamer" genoemd. (Onderstreping toegevoegd.) Voor 62.000 euro krijg je je eigen wastafel, maar de badkamer en keuken moet je delen met de andere kopers. (...) Of je de woning daadwerkelijk krijgt voor die 62.000 euro is trouwens nog maar de vraag. De verkoop is per opbod.

Uit mijn jonge jaren herinner ik mij dat mijn vader vertelde dat de woningnood die direct na de Tweede Wereldoorlog heerste door de toenmalige regering kunstmatig in stand werd gehouden. Die woningnood moest niet te snel opgelost worden, want dan zou er werkeloosheid in de bouw ontstaan. Die woningnood is er nog altijd. In Amsterdam gaan nu zelfs de rijken dat voelen.