woensdag 4 december 2019

ONGEHOORD

We krijgen er wellicht een nieuwe publieke omroepvereniging bij: ON!  oftewel Ongehoord Nederland. Openheid, lef, vrijheid en humor zijn de kernbegrippen die het fundament zijn onder de programmering van Ongehoord Nederland! valt op hun website te lezen. Respect en aandacht voor de Nederlandse cultuur, haar geschiedenis, normen en waarden en haar tot voor kort vanzelfsprekende vrijheden, vormen de basis voor de inhoud van de programma’s van ON! ON! wordt gesteund door Geert Wilders en Thierry Baudet, die naar mijn idee schijnen te denken dat zij de 'politiek ongehoorden' een stem geven. (We (ON!)willen de PVV en het FvD vertegenwoordigd zien in de omroep.}

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met "tot voor kort vanzelfsprekende vrijheden"? Welke vrijheden zijn inmiddels niet meer zo vanzelfsprekend? Is er al iemand veroordeeld omdat hij vóór zwarte Piet is, of vóór de rol va"n Nederland in Suriname en Indonesië?

ON! kent overigens ook zijn grenzen. In Het Parool  las ik: Regisseur Haye van der Heyden, een van de oprichters van de vorige week gepresenteerde omroep Ongehoord Nederland, is uit de omroep gestapt. (Onderstreping toegevoegd.) Van der Heyden stelde afgelopen weekend in het radioprogramma De Perstribune dat Holocaust-ontkenners een platform verdienen. Dat strookt niet met de standpunten van Ongehoord Nederland, laat oprichter en voorzitter Arnold Karskens weten.

Ik ben geen vriend van Holocaust-ontkenners en je hoort ze gelukkig zelden. Ik denk niet dat Van der Heyden zelf een Holocaust-ontkenner is. Hij vindt dat zij een platform verdienen. Ik vind dat niet. Ze mogen wat mij betreft geheel ongehoord blijven. ON! wil de ongehoorden een kans geven. Een week na de oprichting blijkt alweer dat zij net als publieke omroepverenigingen echt niet alle ongehoorden aan het woord willen laten.