donderdag 8 mei 2014

Zonde

Je bent een heteroman en je maakt kennis met een een aantrekkelijk uitziende vrouw. Na een tijdje zegt ze dat ze lesbisch is. Wat is dan je reactie als heteroman? 'wat zonde, wat zonde'. Althans dat was, volgens Trouw, de reactie van Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, toen politicologe en columniste Monique Samuel hem tijdens het Bevrijdingsfestival vertelde dat ze op vrouwen valt.

Op de site van RTV Utrecht las ik: De burgemeester betreurt zijn woorden. "Het is stom. Ik had het niet moeten zeggen. De opmerking was aardig bedoeld, maar ik kreeg meteen na mijn woorden een flinke veeg uit de pan. Ik ben enorm op mijn nummer gezet en denk dat dat terecht is."

De opmerking mag dan aardig bedoeld zijn, maar was natuurlijk puur seksistisch. De burgemeester vindt eigenlijk dat aantrekkelijke vrouwen niet op vrouwen zouden moeten vallen. Ze zouden immers 'beschikbaar' dienen te zijn voor mannen. Zijn opmerking valt in de categorie: "Ik heb niks tegen (noem maar een groep mensen op), maar ...."
x