woensdag 4 november 2009

Tendentieus?

In de Volkskrant lees ik dat er in Engeland commotie bestaat over de hoge prijzen van de trein. De langste treinreis (zie hiernaast) kost meer dan 1000 euro. Ja, wacht even! Dat is wel 1e klas. Ik heb ook even gekeken op de desbetreffende Britse website en daar kom ik uit op een prijs van 108 pond, dat is 120,19 euro. Dat is echt dezelfde reis, want je doet er 20 uur over, o.a. omdat je ergens een overstaptijd hebt van 90 minuten. Ben ik nou gek of zijn de Britten dat?
x

Moralist

Wel eens van Jos Hooiveld gehoord of iets over hem gelezen? Ik ook niet, maar dankzij de Volkskrant weet ik nu wie hij is. Hij is een voetballer (centrale verdediger) en is 26 jaar oud. Hij speelde voor FC Heerenveen en FC Zwolle, maar verwierf geen landelijke bekendheid. Een in Europa niet algemeen bekende Oostenrijkse club zag wel iets in hem en weer later een evenmin bekende andere Oostenrijkse club. Het bleef modderen, tot hij verhuisde naar de Finse club Inter Turku. Tweemaal werd hij uitgeroepen tot Fins voetballer van het jaar. Daarna verhuisde hij naar het Zweedse AIK Solna. Met die club werd hij Zweeds kampioen en hij werd ook nog eens genomineerd voor de titel verdediger van het jaar.

Je zou zeggen: Jos heeft het gemaakt. Hij moet een tevreden man zijn. Maar Jos blijft ondanks zijn verblijf in diverse buitenlanden een echte Nederlander, dus hij vindt ook wel iets te klagen. De komst van de beroemde voetballer uit Finland was natuurlijk nieuws in de Zweedse pers. Helaas voor Jos waren dat niet alleen loftuitingen. In de Zweedse tabloids werd geschreven: AIK heeft schandaalverdediger Hooiveld overgenomen van Inter Turku. En dat alleen maar omdat ik een jaar geleden een keer dronken achter het stuur heb gezeten.

Ik heb van die momenten dat ik een pietluttige moralist ben. Ik val dus over dat alleen maar. Ik weet niet hoe dat in Finland zit, maar in Nederland is rijden onder invloed een misdrijf. Daar kun je drie maanden gevangenisstraf voor krijgen en/of - voor veel automobilisten nog erger - vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid (bij recidive zelfs tien jaar).