donderdag 1 september 2016

SCHIPHOL

Welke grote Nederlanders heb je, Rembrandt, Van Gogh en mijn vader. Nee, hoewel ik mijn vader, volgend jaar is het vijtig jaar geleden dat hij overleed, zeer waarder is deze uitspraak niet van mij. Het PAROOL tekende hem op uit de mond van Jordi Cruijff. Jordi Cruijff zou het een mooi gebaar vinden als Schiphol wordt vernoemd naar zijn overleden vader. Dat zegt hij desgevraagd in een interview met Helden. 'Helden' is een blad over voetbal(lers).

Kort na het overlijden van de Verlosser werd al geopperd de Arena naar hem te vernoemen. De familie moest daar nog over nadenken. Betekent die uitspraak van Jordi nu dat de familie is uitgedacht? Ze grijpen dan wel behoorlijk hoog. Een stadion naar JC noemen is kennelijk niet voldoende. Zouden ze overwogen hebben Betondorp om te dopen tot Johan Cruijffdorp? Zou Amsterdam geen Verlosserstad kunnen worden?

Maar misschien is mijn vader niet belangrijk genoeg. En Schiphol is natuurlijk Schiphol," aldus Jordi Cruijff.

Jordi vraagt mij natuurlijk niets, maar ik ken nog wel en paar grote Nederlanders: Willem van Oranje, Johan de Witt, Johan Rudolph Thorbecke en eerlijk gezegd vind ik Cruijff niet belangrijk genoeg om onze nationale luchthaven naar hem te noemen. Dan zou ik eerder nog aan Fokker of Plesman denken. Die hadden ook nog iets met vliegtuigen te maken.