zondag 21 april 2019

HALLUCINEREN

Ik heb het hier al eerder gehad over deurbellen  en telefoons die ik hoor terwijl er helemaal niet (aan) gebeld werd. Dat is al begonnen toen ik nog aan de Gnseuzenkade woonde. Ik hoorde toen niet het geluid van mijn echte telefoon, maar het geluid van zo'n ouderwetse bakelieten telefoon.

Sinds mijn verhuizing naar Amsterdam 'hoorde' ik alleen het geluid van mijn twee verschillende deurbellen. Tot ongeveer een week geleden, toen ik ook weer eens het geluid van mijn (vaste) telefoon, niet dat ouderwetse, maar het actuele geluid. Die telefoon gaat maar één keer over.

De nacht van vrijdag op zaterdag werd het nog gekker. Ik werd wakker van mijn mobiele telefoon. Die ligt altijd op de rollator naast mijn bed. Voor ik me kon omdraaien om hem op te pakken , hield het al weer op. Het kan natuurlijk zijn, dacht ik, dat iemand die nadat hij mijn nummer had ingetoetst, meten weer het gesprek beëindigt omdat zhij zich realiseert een foutief nummer gebruikt te hebben. Ook dan echter verschijn er de mededeling "Gemiste oproepen" op het schermpje van mijn mobieltje, ook als 'de andere kant' dat gesprek beëindigt.  Dat heb ik even getest door met mijn vaste telefoon mijn mobieltje te bellen en na de eerste beltoon af te breken. Die mededeling was midden in de nacht niet te zien geweest.

Zo langzamerhand begonnen die geluiden me toch wel te intrigeren, dus sloeg ik aan het googelen. Ik kwam bij bij hoorzaken.nl en las Auditieve of geluidshallucinaties : je hoort dingen of stemmen die er niet zijn. Ik lijd dus aan auditieve hallucinaties. Ik mag, geloof ik, nog van geluk spreken, want ik hoor geen stemmen. Die schijn je de hele dag te horen, ook als je wakker bent. Ze kunnen zelfs opdrachten geven.

Hoe komt het nou? Bij auditieve hallucinaties kunnen mensen denken dat ze ‘gek’ worden en dat ze psychisch of lichamelijk niet in orde zijn. Een eerste geruststelling: auditieve hallucinaties doen zich ook voor bij psychisch en lichamelijke gezonde mensen. (Ik was niet bang 'gek 'te zijn.) Auditieve hallucinaties kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Ik gebruik 12 medicijnen per dag. Wie weet?

Ik kan niet zeggen dat ik lijd aan auditieve hallucinaties. Op zijn slechtst is het wel eens irriterend, vooral als het tijdens een middagdutje gebeurt. 's Nachts word ik sowieso een paar keer wakker. Voorlopig zal ik mijn huisarts er niet mee lastig vallen.

PS
Nu we het toch over mobiele telefoons hebben ... In de tv-reclame sterft het van de reclames voor mobiele telefoons. Je kunt er  prachtige foto's en filmpjes mee maken, je kunt er tv mee kijken, je kunt er mee livestreamen. En natuurlijk kun je er geweldig mee appen. Er wordt nooit gesproken over de telefonische eigenschappen van de mobiele telefoon. Logisch natuurlijk, het zijn mobiele, handheld computertjes, die ook nog wel eens gebruikt worden om mee telefoneren.