donderdag 11 april 2019

OIKOFOBIE

Thierry Baudet begon erover: over oikofobie. Het betekent zoveel als angst voor het eigene. In een wat wijder verband zou je het angst voor eigen huis en haard, angst voor eigen land en eigen cultuur kunnen noemen. Ik vermoed dat Thierry zoiets bedoelt als: 'multicultureel' is in feite een vorm van oikofobie.

In een artikel in Trouw wordt beschreven hoe Thierry er de nadruk op legt dat onze Nederlandse cultuur voor een belangrijk deel op het christendom gebaseerd is. Dat schijnt voor veel christenen een reden te zijn om enthousiast over het Forum voor Democratie te zijn. Baudet bedrijft heel duidelijk politiek met een culturele identiteit waarbij het christendom als onlosmakelijk aspect van de Nederlands cultuur centraal wordt gesteld.

Ik ga echt niet beweren dat het christendom geen invloed heeft gehad op de Nederlandse cultuur. Het is mij met de paplepel ingegoten. Ook zulke typisch Nederlandse waarden als: op zondag wordt er niet gefietst en ook niet van het openbaar vervoer gebruikt gemaakt. De film is taboe. Er wordt op zondag geen ijsje gekocht en gegeten. Op zondag ga je twee keer naar de kerk om te luisteren naar een preek waar je geen bal van begrijpt. Datzelfde christendom leidt er anno nu nog toe dat er christenen zijn die vrouwen lastig vallen die een abortuskliniek willen bezoeken. Laten we dat vooral in stand houden. En laten we eerlijk zijn: een cultuur die  vrouwen verplicht een hoofddoekje te dragen is toch veel erger?