maandag 19 augustus 2013

Kopiëren

Waarom zou je voor iets betalen als je het voor niks kan krijgen? Sinds de uitvinding van de taperecorder en met name de cassetterecorder, is er muziek gekopieerd. Je vriendje kocht een lp van een populaire band en jij mocht daar een kopie van maken. Dat was goedkoper dan zelf die lp kopen. Als jij weer eens geld had voor een lp, mocht je vriendje daar een kopie van maken. De muziekindustrie zag dit kopiëren met lede ogen aan, want er werden zo heel wat inkomsten misgelopen.

Met de komst van de videorecorder en later de dvd werd het probleem alleen maar groter. Ook films konden nu gekopieerd worden. Je kon ze opnemen van de tv en vervolgens kon je ook daarvan weer kopieën maken.

En toen kwam het internet en werd het up- en downloaden van muziek en films 'gewoon'. Het werd niet meer als diefstal gezien (wat het is), maar als een sport. Je zou toch wel gek zijn voor muziek of een film te betalen als je die gratis en toch voor niks kon krijgen?  Zeker in deze dure tijden heb jij toch ook het recht om de films te zien en de muziek te beluisteren die jij wil, maar niet kunt betalen?

En sinds enige tijd is er de e-reader en zijn er de digitale boeken. In Trouw las ik: De verkoop van e-readers bereikt deze zomer nieuwe records. Maar van de boeken die erop gelezen worden, is slechts een op de tien boeken betaald. (...) Het komt al voor dat een nieuwe roman vaker is gekopieerd dan verkocht. Dit kon je zien aankomen, maar de boekenindustrie heeft er nauwelijks iets aan gedaan om het te voorkomen. Papieren boeken van populaire schrijvers worden al illegaal gedigitaliseerd en via het internet aangeboden, voordat ze in de boekhandel te verkrijgen zijn. Nu zal J.K. Rowling er niet van wakker gelegen hebben, dat dit gebeurde met haar Harry Potterboeken. Ze was toch al steenrijk. Maar de meeste schrijvers verdienen bij lange na niet zoveel aan hun schrijfkunst. Wanneer kopieën van hun werk ook nog eens zo makkelijk 'gratis' te verkrijgen zijn, zouden zij de pijp wel eens aan Maarten kunnen geven. Hoeveel boeken gaan we op die manier missen, omdat ze niet geschreven worden?

De enige die echt iets kan veranderen is natuurlijk de lezer zelf. Wie een e-reader koopt, maar niet meer voor boeken betaalt, houdt zichzelf voor de gek. Die heeft straks geen boeken meer om te lezen. Omdat de schrijvers brodeloos raakten. Willen we dat?
x