donderdag 2 januari 2014

Live

Gisterochtend kon je bij MAX/EO een herhaling zien van 'Frozen Planet in Concert'. Ik had de oorspronkelijke  uitzending gezien en vond het een totale mislukking. Begrijp me goed: die film is schitterend en het idee om de daarbij behorende muziek live door een symfonieorkest te laten uitvoeren is ook prima. Een paar jaar geleden heb ik in het Concertgebouw gekeken naar de beroemde stomme zwart-wit film uit 1925 'De Pantserkruiser Potemkin' van Sergei Eisenstein, waarbij de muziek, van Shostakovich, live door het Concertgebouworkest gespeeld werd. Ik vond het geweldig! Veel langer geleden zag ik in het Muziektheater de documentaire film 'Koyaanisqatsi' waarbij de live muziek werd gespeeld onder leiding van de componist Philip Glas.


Je kan thuis nog zo'n goede geluidsinstallatie hebben, mooier dan een live concert wordt het nooit. Live muziek bij een film heeft dus een duidelijke meerwaarde, vergeleken bij muziek die uit geluidsboxen komt. Het was dus een goede gedachte van MAX/EO liefhebbers in de gelegenheid te stellen de film te zien met begeleiding van live muziek. Vervolgens maakte MAX/EO een denkfout door te denken dat nog veel meer mensen hier van moesten genieten, wat zou kunnen door de gebeurtenis op tv te vertonen. De tv-kijkers hoorden dus geen live muziek, maar muziek via de meestal niet zo geweldige geluidsboxen van de tv.

MAX/EO ging nog een verkeerde stap verder. Het tv-publiek,  vond men daar, moest kunnen zien dat er een orkest was dat voor de muziek zorgde. Dus werden er beelden van orkestleden vertoond, vóór de filmbeelden, die daardoor minder goed te zien waren. Wat een meerwaarde moest opleveren werd een storende factor.

Zouden ze bij MAX en de EO nou niemand in dienst hebben die er even fijntjes op zou kunnen wijzen, dat een live uitzending thuis niet beter, wellicht zelfs slechter, klinkt dan een dvd?
x