zaterdag 14 mei 2011

Koningin

Ik ben geen 'royaltyvolger', dus wat de leden van onze koninklijke familie allemaal doen en zeggen ontgaat me grotendeels. Pas als de 'gewone' media aandacht aan het doen en laten van de familie schenken, besteed ik er ook enige aandacht aan. Zo staat mij nog zeer goed bij dat Máxima, al weer een tijd geleden, opmerkte dat volgens haar DE Nederlandse identiteit niet bestaat. Dat werd haar dan ook niet in dank afgenomen door al degenen die een warm gevoel krijgen als ze 'Hollands glorie' zien wapp'ren aan vreemde kust, of als het Nederlands elftal een zwaar bevochten zege behaalt op het nationale elftal van San Marino. Wat mij betreft trapte ze een open deur in, want ik geloof nu eenmaal niet in stereotypieën.

Nu wordt de schat binnenkort 40 en dat heeft geleid tot een film die, als ik het goed heb, a.s. maandag op tv wordt uitgezonden. Ik zag daar een preview van. En wat doet die dekselse meid? Ze gaat die terechte uitspraak nuanceren! Je zou haast gaan denken dat het inderdaad niet lang meer duurt voordat Willem-Alexander eindelijk aan het werk mag. Want wat las ik nou gisteren weer in Het PAROOL? Een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP vindt dat prinses Máxima gewoon koningin moet worden zodra haar man Willem-Alexander koning wordt. Zelfs mijn eigen SP mekkert dus mee met de lammeren in de wei: 'Veel Nederlanders vinden het leuk dat Máxima koningin wordt en er is geen reden om te breken met de tradities', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. Alexander Pechtold heeft een wel zeer klemmende reden om vóór te zijn: 'Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer', zei hij tegen de GPD.

Hoewel koningin Máxima nog minder te vertellen zal hebben dan koning Willem IV, mag datgene wat ze in het publiek opmerkt bij niemand en nergens ook maar de geringste aanstoot geven. Voor alle zekerheid is een 'Taskforce' van de Rijksvoorlichtingsdienst aan de slag gegaan om alles wat ze tot nu toe gezegd heeft nog eens tegen het licht te houden. Zit daar iets bij wat de republikeinen nog eens zouden kunnen gebruiken om extra olie op het vuur te gooien, als een van dat stel een keer een heel klein misstapje begaat? Dan heeft ze dat niet zo letterlijk bedoeld. "Dat moet je in de geest van die tijd zien." "Nederlands was toen nog niet haar moedertaal." "Ze heeft economie, geen talen gestudeerd."

Ze zitten met nog een brandende vraag: "Wordt Koninginnedag Koningsdag? Dat bekt toch niet lekker na een eeuw koninginnen?" Ik weet het antwoord al. Wie is er nou de populairste allochtoon van Nederland?
x