donderdag 24 januari 2013

Klacht

Het is best mogelijk dat je na het overlijden van je partner of je kind wat psychische problemen krijgt, waarbij je wat professionele hulp vanuit de GGZ kunt gebruiken. Maar ja, dat kost veel geld en de gezondheidszorg is toch al zo duur. Maar wacht eens even: door het overlijden van een partner of een kind word je niet ziek. OK, je hebt wat klachten, maar moet de hulp die je daarbij best kunt gebruiken uit de basisverzekering betaald worden? Die moet je maar zelf betalen. Dat is, geloof ik, zo'n beetje het advies van het College voor Zorgverzekeringen.

Als je bij het skiën wat onhandig bezig bent en een of ander bot breekt, dan ben je niet ziek, dan heb je een klacht, waardoor je wat minder goed kunt functioneren. Daar kun je best wat medische hulp bij gebruiken, maar is het nou per se noodzakelijk de kosten daarvan uit de basisverzekering te vergoeden? Jij wilder er zelf toch zo nodig even tussenuit, naar de wintersport? Nou, dan kun je die medische behandeling en die gipsvlucht toch ook wel zelf betalen? Er gaat al zo veel geld naar de gezondheidszorg.

Als je maar lang genoeg doordenkt, kun je nog heel wat kostenvergoedingen uit de basisverzekering halen. Dat noemen we dan bezuinigen, al is het gewoon het verplaatsen van kosten. Oud worden is ook geen ziekte, de gevolgen daarvan kun je best zelf betalen. Het staat nu wel vast dat ik lijd aan COPD, maar is dat nou een ziekte of gewoon een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult'? Hetzelfde geldt natuurlijk voor Claudicatio intermittens (ook wel 'etalagebenen' genoemd). Als ik jullie was, zou ik maar eens nadenken over de vraag hoe lang jullie nog solidair met mij willen zijn.
x