donderdag 31 maart 2011

Bananenrepubliek

De Europese Unie wordt geacht een verzameling democratische landen te zijn en in de meeste lidstaten is het met de democratie ook niet slecht gesteld. Gisteren had ik het hier over de drukte die we in ons land ineens maken over de scheiding van kerk en staat. Nou, dan moet je eens in Italië gaan kijken. Daar schijnt de (rooms-katholieke) bisschop van Rome nog aardig wat invloed op de politiek te hebben.

Intussen moet je je af gaan vragen of ze in Italië de scheiding van staat en media wel goed geregeld hebben. Berlusconi, de minister-president, beschikt over heel wat tv-stations en kranten en ik heb niet de indruk dat ze daar de redactionele onafhankelijkheid net zo serieus nemen als hier. In Trouw las ik daar een aardig voorbeeld van. Op één van Berlusconi's tv-zenders, Canale  5, werd een vrouw geïnterviewd over de nasleep van de aardbeving in L'Aquila in 2009. De vijftigjarige Marina Villa (...) was voor de tv verschenen om zich lovend uit te laten over het wederopbouwwerk van de Italiaanse regering in de beschadigde stad. Bij de kwaliteit van dat wederopbouwwerk schijn je nogal wat vraagtekens te kunnen zetten, maar daar gaat het niet om. Later bleek dat de vrouw helemaal niet uit L'Aquila komt. Ze gaf later toe dat ze 300 euro betaald had gekregen om in het programma te verschijnen en een script op te lezen.

Het lijkt me nog altijd beter in Italië te wonen dan in Libië, maar met zo'n premier moeten ze nou ook weer niet al te hoog opgeven over verdediging van 'de democratie'.
x