maandag 8 maart 2010

Mooi

Elf jaar geleden werd de Nicolaas Maesschool opgeleverd. Het moet een heel mooi gebouw zijn, maar het werd dan ook, volgens Het PAROOL, ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Meyer en Van Schooten, de ontwerpers van 'de kruimeldief' langs de A10, waar ING zetelt. Nu moet dat mooie gebouw voor 2 miljoen euro gerenoveerd worden, want 'mooi' is weer iets heel anders dan 'geschikt voor het doel'. Daar hadden de architecten, die immers kunstenaars zijn, niet zoveel boodschap aan: Kindervingers tussen de deuren, gevaarlijke trappen en een bloedheet binnenklimaat. Lucas Böke, de projectleider van de renovatie, zegt: "Het binnenklimaat had onze constante zorg. Ook in het gebouw zijn een aantal ontwerpfouten gemaakt, waardoor het minder bruikbaar is als school." Kortom, een mooie school die minder bruikbaar is als school. Ik zou eens aan die prestigieuze architecten vragen hoeveel zij willen bijdragen aan de renovatiekosten. Je hebt natuurlijk ook kans dat ze ertegen gaan protesteren dat met hun kunstwerk wordt geknoeid.eeid.
x

Claimen

Slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in het bisdom Los Angeles ontvingen, na een schikking, een schadevergoeding van gemiddeld 1,8 miljoen dollar (=1.325.283,00 euro) per persoon. In het bisdom Rotterdam ontving, volgens de Volkskrant, een misbruikt meisje 43.000 euro. Wij kennen niet dezelfde 'claimcultuur' als die in de Verenigde Staten. Daar worden inderdaad soms waanzinnige bedragen geclaimd. Maar in zaken als deze zou ik er helemaal geen bezwaar tegen hebben als de schadevergoedingen hier naar Amerikaanse hoogte werden opgetrokken. Het kost de heilige moederkerk één pennenstreek om het celibaat af te schaffen, waardoor heel wat toekomstige claims voorkomen kunnen worden.
X

Drama

De digitale kranten zijn ook op zondag te lezen. Zowel Trouw als de Volkskrant brengen een ANP-bericht over wat tegenwoordig een 'familiedrama' heet. Als je het woord ziet, weet je al bijna wat er gebeurd is: een man doodt vrouw en kinderen en daarna zichzelf. In Zierikzee werden twee kinderen (15 en 19) doodgeschoten. De moeder raakte gewond, een derde kind was toevallig bij de buren.

Als een bekend politicus wordt bedreigd, ook al is er nog geen daadwerkelijke aanslag gepleegd, wordt hij ruimschoots voorzien van bewaking. De vrouw en de kinderen waren al eerder slachtoffer van daadwerkelijk huiselijk geweld en mishandeling van de zijde van man en vader. Hij heeft daarvoor ook vastgezeten. Recentelijk werd de man aangehouden op verdenking van misbruik van zijn dochter. Hij mocht weer naar huis op voorwaarde dat hij uit de buurt bleef van zijn gezin.

Het is bepaald niet de eerste keer dat zich zo'n familiedrama voordoet. Er is na 1672 één politicus in Nederland vermoord. De potentiële moordenaars van vrouwen en kinderen zijn vaak bekend bij politie en hulpverleningsorganisaties. Wat maakt politici zo veel meer beschermenswaardig dan gewone burgers?
x