dinsdag 3 mei 2011

Controle

Wie met het openbaar reist moet een geldig plaatsbewijs hebben. De vervoersbedrijven willen van tijd tot tijd wel eens controleren of iedere reizende zo'n geldig bewijs heeft. Een alleszins redelijk beleid.

Ik reis vrij veel met het Amsterdamse GVB, maar controle maak ik zelden mee. Gisteren was het weer eens zo ver. Ik kwam met tram 5 uit Buitenveldert en stapte bij het Concertgebouw over op tram 12. Tegelijk met mij stapten zeven controleurs in. Die reden vijf haltes mee. Op de tussenliggende haltes hadden zij kunnen overstappen op de lijnen 3, 2, 5, 1, 7 en 17. En met z'n zevenen ben je echt geen uren bezig de plaatsbewijzen in één tram te controleren.

Lijn 12 is een tram met een conducteur. Het is dus niet gemakkelijk geheel zonder vervoersbewijs te rijden. Veel tramlijnen in Amsterdam hebben conducteurs. De metro's helemaal niet. Je zou dus zeggen dat ze de controle toespitsen op metro en tramlijnen zonder conducteur. En als je dan toch gaat controleren: waarom met een groep van zeven man?

Mensen die betrapt worden op zwart of grijs rijden willen zich nog wel eens agressief gedrag gedragen. Het is dus handig met twee, vooruit: drie, controleurs samen te werken om zulke personen onder de duim te kunnen houden. Maar zeven?

Wat zie ik nou weer verkeerd?
x