dinsdag 17 november 2009

Effect

Die kilometerheffing schijnt er wel door te zijn, begrijp ik. Daardoor wordt op termijn de aanschafprijs van een auto, lees ik in Het PAROOL, 18 tot 29% lager. Dat kan als effect hebben: meer autobezit. Door die kilometerheffing wordt er mogelijk wat minder gereden. Wat betekent dat? Dat er nog meer auto's voor de deur komen te staan. In sommige delen van Amsterdam is er nu al een wachttijd voor een parkeervergunning waarmee je jouw auto min of meer in de buurt van je woning kunt parkeren. Ik blijf lachen.
x

5000

Als je geen liefhebber van schaatsen bent, is dit blog (vandaag) niet aan jou besteed. Ik heb het niet over zelf schaatsen - dat heb ik ook al tientallen jaren niet meer gedaan - maar over naar schaatsen kijken. Dat doe ik wel, ook al tientallen jaren. Toen ik eenmaal over een eigen website beschikte, heb ik ook al vrij gauw diverse pagina's aan het schaatsen gewijd. Het waren geen pagina's vol cijfertjes, maar meer beschouwingen naar aanleiding van of analyses van de cijfertjes die ik van andere websites haalde. Langs die weg kwam ik zo'n kleine twee jaar geleden in contact met Frans van Bakel. Frans is iemand die al tientallen jaren (hij is een paar jaar jonger dan ik) echt alle tijden van alle Nederlandse schaatsers bijhoudt. De oudste namen en cijfers dateren nog uit het einde van de negentiende eeuw.

Frans stuurde mij een voorbeeld per e-mail en ik was onder de indruk. Omdat ik vermoedde dat meer mensen/schaatsliefhebbers in zijn overzichten geïnteresseerd zouden zijn, stelde ik hem voor zijn overzichten op mijn website te publiceren. Na ampele overweging leek dat Frans ook wel leuk en zo verschenen zijn overzichten op 1 juni 2008 op beggar.nl. Mijn vermoeden bleek juist: het merendeel van de bezoekers van beggar.nl komt juist op die schaatspagina's af. Zelfs gedurende de zomermaanden gaat er geen dag voorbij waarop niet op die pagina's gekeken wordt.

Hoewel er al in juli en augustus weer wordt geschaatst, loopt het 'echte' seizoen ruwweg van oktober tot en met maart. Gedurende die tijd krijg ik wekelijks updates van Frans ter publicatie. (Dat kost hem overigens heel wat meer werk dan mij.)

Voor velen heeft dit schaatsseizoen een extra dimensie vanwege de Olympische Winterspelen in februari 2010. Hoewel meer Nederlandse schaatsers (m/v) kans maken op een medaille, zijn natuurlijk alle ogen vooral gericht op Sven Kramer, die bij wijze van spreken al minimaal twee gouden medailles om zijn nek heeft hangen. Helemaal onterecht zijn die verwachtingen niet. Het is vandaag precies twee jaar geleden dat hij voor het laatst niet won op de 5000 of 10000 meter. Aan die verwachtingen gaf hij afgelopen zaterdag bij de World Cup wedstrijden in Heerenveen een extra dimensie. Hij was niet fit, had twee dagen op bed gelegen, had niet eens ingereden. Hij stapte, zoals ik ergens las, vanuit zijn bed de schaatsbaan op in de laatste rit van de 5000 meter, tegen zijn grote rivaal Håvard Bøkko. Tot en met de voorlaatste ronde lag hij achter op Bøkko, maar hij won met een verschil van 0,89 sec. En passant reed hij ook nog 0,09 sec. sneller dan Bob de Jong, die eerder had gereden.

Ik kan het analyseren nog niet laten en heb dus een pagina gewijd aan 'De 5000 m van Kramer'. Alleen al de afgelopen drie dagen werd deze pagina door 98 personen bekeken. Ben ik hevig teleurgesteld als Kramer geen goud haalt in Vancouver? Helemaal niet! Als ik maar spannende races zie, and may the best man win.

Nog een aardige bijzonderheid: gisteren werden mijn schaatspagina's door een record aantal personen bezocht: 152! Het oude record van 15 oktober 2008 stond op 95.
x