zondag 27 april 2014

Vrijmarkt

Het PAROOL schreef: Rustig, feestelijk, heel ontspannen en erg leuk. Zo zag de Koningsdag in Amsterdam er uit, zei burgemeester Eberhard van der Laan tegen het ANP.  Ik heb er maat weinig van meegekregen, maar dat weinige was wat mij betreft in ieder geval niet "heel ontspannen". Ik had al één Koninginnedag meegemaakt in Amsterdam-Noord, maar dat was twee jaar geleden en ik herinner mij er niets van. Het kan best zijn dat ik toen helemaal de deur niet uitgegaan ben. Ik was in ieder geval totaal niet voorbereid op wat ik op mijn weg naar Albert Heijn zou tegenkomen.

Op mijn weg naar AH volg ik een fietspad. Dat is dus redelijk veilig voor een motorisch gestoord type als ik ben. Maar gisteren was het trottoir naast het fietspad over de gehele lengte  ingenomen door personen die hun oude troep te koop aanboden en dus wandelden alle bezoekers van deze vrijmarkt over het fietspad, waarbij ook nogal veel kinderwagens voortgeduwd werden. Het zal ook wel duidelijk zijn dat al die bezoekers meer aandacht hadden voor wat er te koop werd aangebonden dan voor wat er op het fietspad gebeurde. Als fietser op een fietspad zou ik uiteraard geheel in mijn recht staan als ik tegen een voetganger was aangebotst. Maar met gekneusde ribben nog vers in mijn geheugen leek het me niet handig op mijn strepen te gaan staan. Ik heb AH zonder ongelukken gehaald, maar mijn karretje voortduwend zag ik al met angste en beven op tegen de terugrit naar huis.

Mensen die mij goed kennen, zouden niet vreemd opkijken als ik nu zou schrijven over alle ongerief dat mij overviel op de terugweg. Wees gerust. Ook de terugweg heb ik zonder enig kleerscheuren afgelegd.

Uit de berichtgeving over Koningsdag heb ik begrepen dat die vanaf volgend jaar op eigentijdse wijze wordt vormgegeven. Dat zal wel zo zijn, maar ik vrees dat de vrijmarkt een integraal onderdeel van Koningsdag zal blijven. Ik moet er dus gewoon voor zorgen dat ik dan al mijn boodschappen in huis heb.
x