maandag 5 april 2010

Lichtpuntje

Wat volgt er op Eerste Paasdag? Geen ontkomen aan: Tweede Paasdag. Wie zo verstandig is geweest niet al geruime tijd geleden een bungalow te huren, of ondanks alles de tent opgezet heeft, zat gisteren waarschijnlijk gewoon thuis. Misschien heb je een klein wandelingetje of fietstochtje gemaakt. Maar moet je dat vandaag nou weer doen? Ik zat daar gisteren over te denken. Er zijn wel eens Paasdagen geweest dat je lekker met een boek op een terrasje kon zitten of gewoon op een bank in het Vondelpark. Daar kon ik gisteren niet naar uitzien.

Ik zag wel een lichtpuntje: vroeger kon je op Tweede Paasdag - bij slecht weer dan - alleen naar de autodealer, het tuincentrum of de meubelboulevard. Helaas: ik rijd geen auto, ik heb geen tuin en mijn meubels zijn niet kapot te krijgen, dus waarom zou ik nieuwe kopen? Maar tegenwoordig is, zeker in Amsterdam, op Tweede Paasdag bijna iedere winkel open. Dus morgen, bedacht ik gisteren, kan ik naar hartenlust gaan shoppen, zelfs funshoppen. Dat is, geloof ik, dingen kopen die je niet echt nodig hebt, maar het 'ergens' wel leuk doen en die in ieder geval een beetje trendy zijn, zodat je niet blijvend als 'modieus beperkt'  beschouwd blijft worden. Maar wat is voor mij nou 'fun'? Dat vroeg ik mij af. Niet een boek, want die behoren tot de dagelijkse levensbehoeften. Slechts een op de tig is trendy, maar dat wil ik dan weer niet hebben. Verder nadenkend, met op de achtergrond Fabian Cancellara en Tom Boonen die, althans gedurende enige tijd, gezamenlijk per fiets op weg waren naar het eindpunt van de Ronde van Vlaanderen, kwam ik tot de conclusie dat wat ik 'fun' vind de gewoonste zaken van de wereld zijn. Dus ik kan niet funshoppen, ik kan alleen maar winkelen. En ik heb een hekel aan winkelen. Ik ging een beetje depri naar bed.

Toen ik zojuist de eerste blik op mijn monitor wierp, maakte een gevoel van opluchting zich van mij meester. Ik las: "Het is maandag 5 april". Gewoon maandag! Het wordt maximaal 10 graden. Er is 85% kans op regen. Ik heb alles al in huis. Raad eens wat ik doe vandaag.
X