dinsdag 21 oktober 2008

Platteland

Eén op de drie stadsbewoners wil verhuizen naar het platteland, schrijft Het Parool. Nieuwkomers in de dorpen zijn nu al voor driekwart afkomstig uit de stad. Dat is allemaal uitgezocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De ruimte, rust, natuur en de hechte gemeenschap in de dorpen spreken veel stedelingen (...) aan.

Van mij hoor je geen kwaad woord over het platteland. De ruimte, rust en de natuur spreken mij ook aan. Die hechte gemeenschap zegt me niet zoveel. Die kan, in ieder geval voor mij, ook iets benauwends hebben. Verder ben ik een geboren en doorgewinterde stedeling, die enkele weken per jaar de stedelijke hectiek best voor de plattelandse rust wil verruilen. Mijn motto: de stad om in te wonen, het platteland voor de ontspanning.

Zullen we ook eens gaan bekijken wat er gaat gebeuren als één op de drie stadsbewoners echt gaat verhuizen naar het platteland? Ik heb eens gekeken wat de twintig grootste steden van Nederland zijn. Die hebben allemaal (stand per 1 januari 2007) meer dan 100.000 inwoners. Gezamenlijk hebben zij 4.501.872 inwoners. Als één op de drie naar het platteland verhuist, zijn dat er 1.500.624. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat de inwoners van die 'hechte gemeenschappen' trappelend van ongeduld staan te wachten op die tsunami van grootstedelingen. Geen van die dorpen is een zelfstandige gemeente. De besturen van de gemeenten waarvan zij deel uitmaken willen die schattige dorpjes graag zo houden. Als ze al bereid zijn een dorp op te offeren en als eindelijk al die nimby-procedures doorlopen zijn, komen al die grootstedelingen samen te wonen in een wijk, waar de dorpsbevolking zich niet zal vertonen. Er zijn inmiddels weer stukken ruimte, natuur en rust naar gort geholpen.

Ik zal al die plattelandsliefhebbers nog wat vertellen: ook aan een mooie, natuurlijke, wijdse omgeving ga je wennen. Na een tijdje word je niet elke dag meer wakker met dat heerlijke gevoel van rust en ruimte om je heen. Hoe je het ook wendt of keert: je wordt een keer ziek en de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis zijn in het algemeen een stuk verder weg dan in die gehate grote stad. Heb je nog schoolgaande kinderen? Voor het vervolgonderwijs zijn ze een stuk langer onderweg dan in de grote stad. Heb je geen thuiswonende kinderen meer? Hoe vaak komen ze nog langs voor een kopje koffie of thee, als jij zo nodig een eind weg moet wonen?

Het rapport van het SCP is gistermiddag aangeboden aan Gerda Verburg. Die gaat over koeien en vissen. Ze hadden het beter kunnen aanbieden aan Jacqueline Cramer, want het heeft volgens mij allemaal meer te maken met ruimtelijke ordening. Jacqueline kan er overigens naar mijn mening niet veel meer mee doen dan voor kennisgeving aannemen. Of wordt de regering verondersteld iets te doen met de wensen van al die mensen? Moet Camiel dan zorgen voor wat meer asfalt voor al die extra forensen, want ze gaan vast niet in dat dorp werken.