woensdag 5 april 2017

ONTMOETINGSPLAATS

In de Volkskrant stond een artikel onder de kop Gemeenten proberen homo-ontmoetingsplaatsen te ontmantelen (...) Ze gaan intimiteiten in het openbaar groen tegen door hekken te plaatsen, bosjes te kappen, parkeerplaatsen te sluiten of naaktlopen te beboeten.

In Het PAROOL reageert de in Amsterdam geboren en getogen columniast James Worthy op het artikel. Hij schrijft o.a.: Het gaat hier dus om mannen die het zo moeilijk hebben met dat wat ze zijn, dat ze zich alleen maar vrij kunnen voelen als ze zichzelf in bosjes verstoppen. Ze kunnen alleen maar de liefde bedrijven op plekken waar de liefde eigenlijk niet thuishoort.

Naar mijn idee geeft James de zaken niet helemaal juist weer. Ik weet en betreur dat het voor homo's en andere lhbt'ers moeilijk is in het openbaar uiting te geven aan hun gevoelens voor elkaar of aan hun geaardheid. Hetero's hebben het stukken makkelijker. Ze kunnen met hun partner hand in hand over straat lopen en over een zoen op een terrasje zal niemand zich druk maken. Maar laten we wel wezen: de homo's waar James het over heeft verstoppen zich niet in bosjes om zich vrij te kunnen voelen, althans niet alleen daarom. Ze gaan erheen voor seks. Eerlijk gezegd zou ik het niet plezierig vinden, als ik, wandelend of fietsend door een bos (of het Amsterdamse Oosterpark, waar onlangs op een homo-ontmoetingsplaats een Pool vermoord werd), onverhoeds geconfronteerd zou worden met twee vrijende homo's. Voor alle duidelijkheid: ik zou het even bezwaarlijk vinden geconfronteerd te worden met vrijende hetero's.

Enige tijd geleden schreef ik hier:  Oké, seks in de vrije natuur, ik weet dat uit eigen ervaring, geeft best een extra kick, maar ik zou toch wel enige beschutting zoeken, want privacy heeft in dit verband ook wel iets. Ik zou homo's willen adviseren: vermijd die HOP'en. Ze worden immers ook bezocht door mannen die niets liever doen dan homo's aftuigen. En bij mijn weten zijn er in dit land ook niet echt veel, door de plaatselijke overheid min of meer gedoogde, hetero-ontmoetingsplekken, waar hetero's de liefde bedrijven op plekken waar de liefde eigenlijk niet thuishoort.