zaterdag 19 april 2014

Plagiaat

Zelfs voor veel mensen die geen christen zijn is het de tijd van het jaar om aan Jezus te denken. Enkele miljoenen keken naar 'The Passion' en vele duizenden wonen een uitvoering van Bachs Matthäus Passion bij. De Volkskrant had geen beter tijstip kunnen kiezen voor een artikel onder de kop 'Lijdensverhaal Jezus is plagiaat'. Het lijdensverhaal van Jezus zoals dat in de bijbel wordt beschreven is afgekeken van een veel ouder verhaal. Assyrioloog Henriette Broekema betoogt in een nieuw boek dat het verhaal is gebaseerd op veel oudere mythen uit Sumerië.

Momenteel draait in de bioscopen een film over Noach en de zondvloed. Het zondvloedverhaal kom je ook in veel culturen tegen. Voor velen bewijst dat, dat het dus ook werkelijk zo gebeurd is. Voor mij bewijst het niet meer dan dat veel mensen graag een spannend of boeiend verhaal vertellen of ernaar luisteren. Ook in de huidige tijd doen verhalen de ronde, niet alleen op het internet, soms ook in serieuze kranten, die zeer goed passen in de categorie 'Broodje Aap'.

Het is helemaal niet uitgesloten dat er zo'n tweeduizend jaar geleden een man als Jezus geleefd heeft, die voor de een een profeet en voor de ander een opstandeling was. Na zijn dood hebben zijn volgelingen een bestaand - en bekend - verhaal gebruikt om zijn leer verder te verkondigen. De chistelijke kerk heeft vaker elementen uit andere culturen aan haar eigen leer en riten toegevoegd.

Broekema schrijft dat het lijdensverhaal van Jezus een van de oudste thema's is van de mensheid, veel ouder dus dan 2000 jaar, zoals christenen geloven. Sinds mijn jeugd kan ik het lijdensverhaal dromen. Ik vind de Matthäus Passion het mooiste muziekstuk dat ik ken. Ik vind 'The Lord of the Rings' een schitterend verhaal, waarnaar een schitterende film gemaakt is, maar dat wil niet zeggen dat ik geloof in hobbits, trollen, elfen, dwergen, tovenaars en orcs.
x