zondag 8 december 2019

KUNST

Bij  Albert Heijn betaal je voor vijf bananen € 1,19. Dat is één banaan voor 24 cent. Die ene banaan die je hierboven ziet, met ducttape op de muur geplakt, kostte $ 120.00,00 (= € 108.000,00. Hij was ook niet op zomaar een muur geplakt, maar op een muur van een kunstbeurs in Miami. Het was dus geen alledaagse banaan. Het was KUNST!

Het kunstwerk Comedian van Maurizio Cattelan (...) is zaterdag opgegeten door een bezoeker van een kunstbeurs in Miami. Beeldend kunstenaar David Datuna had honger en besloot het werk, een met ducttape aan de muur geplakte banaan, op te eten, schrijft Het Parool.

Ik behoor niet tot degenen die over uitingen van moderne kunst al gauw roepen 'Ja, dat kan een chimpansee of mijn buurjongetje van vijf ook.' Het is waarschijnlijker  dat ze niet op zoek gaan naar ducttape, maar  de banaan oppeuzelen. Los daarvan vraag ik me in dit geval toch wel af of we hier met kunst te maken hebben. Musea in de hele wereld beschikken over talloze kunstwerken die eeuwigheidswaarde hebben. Ik vrees dat deze Comedian in de vorm van een banaan die eeuwigheidswaarde mist. Ergens las ik dat rijpe bananen 2 tot 6 dagen houdbaar zijn bij een koele temperatuur van ca. 12°C. Ik vermoed dat de temperatuur op een kunstbeurs beduidend hoger is.

Ik vraag me af: als een op de muur geplakte banaan een kunstwerk is, mogen we dan het van de muur afhalen en opeten door een kunstenaar  ook kunst noemen?