zondag 10 mei 2015

LUXE

Stel, je zit op Schiphol en het kan nog wel even duren voor jouw vlucht vertrekt. Plotseling word je overvallen door de onbedwingbare lust kleding te bestellen. Kan dat en kun je die dan ook nog meenenem op je reis? Nu nog niet, denk ik, maar vanaf september 2016 kan dat wel! In Het PAROOL las ik dat in die maand Frans van der Kraan, modeliefhebber, bedrijfskundige en ondernemer het warenhuis Haussmann op het Rokin opent. Haussmann gaat luxe producten verkopen en exclusieve diensten verlenen. Wachtende reizigers op Schiphol kunnen bijvoorbeeld kleding bestellen en daar laten bezorgen. (...) De reden dat Van der Kraan koos voor een nog luxere variant van de Bijenkorf, is 'de ondervertegenwoordiging' van luxe in Amsterdam en Nederland.

Ik voelde uiteraard al lang dat ik iets miste, niet alleen in Amsterdam, maar ook toen ik onlangs enkele dagen in de Achterhoek verbleef. Metz en Maison de Bonneterie zijn uit Amsterda verdwenen en volgens mij zijn ze in de Achterhoek zelfs nog nooit geweest. In juni ga ik twee weken naar Zeewolde. Je kunt er donder op zeggen dat een beetje luxe daar ver te zoeken zal zijn. Je kunt in het restaurant van Naturistenpark Flevo Natuur voor € 13,00 een Schnitzel "Sam" bestellen (€ 13,00) met champignon, ui en kaas uit de oven, maar dat zou ik niet direct luxe willen noemen. Paté de foie gras, kaviaar of truffels zie ik niet op het menu staan. Trouwens, geen idee waar ik die producten in Amsterdam kan vinden.

Van der Kraan werkte in de jaren negentig als verkoopdirecteur bij V&D.Toen zat V&D ook al op het Rokin. Had Frans daar toen al het roer moeten/willen omgooien?

Een aanzienlijk deel van het bedrijf richt zich op voedsel: mei 2016 opent een grote food hall aan de Nes en de Brakke Grond (de achterkant van de panden aan het Rokin), in wat in de zeventiende eeuw de Vleeshal werd genoemd. De food hall verkoopt kleine gerechten, maar dient ook als traiteur en als markt. Ook opent een chic restaurant op de bovenste verdieping van het pand. Daar zat ik nou echt op te wachten.

In gedachten zie ik een bijstandsmoeder voor me die in (een gevonden exemplaar van) Het PAROOL dit artikel leest. Voor haar is een biefstukje tartaar al 'luxe'. Voor haar is luxe in Amsterdam (en in de rest van Nederland) oververtegenwoordigd. Ik zit me plaatsvervangend rot te schamen.