zaterdag 23 augustus 2008

Speldje

Intussen draagt Obama wel zo’n speldje.
Zomaar een zinnetje uit een artikel in Trouw van gisteren. In oktober gaan de Amerikanen kiezen wie hun volgende president wordt. Ook voor niet-Amerikanen een belangrijke keus. Wij ondervinden thans immers in onze portemonnee wat er gebeurt als het de Amerikanen economisch gezien niet zo voor de wind gaat. We kunnen dus rustig stellen dat de Amerikanen hun hoofd goed bij de les moeten houden voor ze het stemhokje instappen. Wat gaat de nieuwe president aan het gigantische begrotingstekort en de negatieve betalingsbalans van de Verenigde Staten doen? Gaat hij kiezen voor raketten of voor boter? Zal hij erin slagen het autogebruik en bijbehorend benzinegeslurp te verminderen? Geen onbelangrijke keuzes, lijkt mij en dan heb ik er nog maar een paar genoemd.

Sommige Amerikanen hebben andere prioriteiten. Janet LaPoint, een 57-jarige gezinsverzorgster en kapster, trouw Democrate, zegt het zo: "Wat me dwarszit bij Obama is bijvoorbeeld dat hij weigerde een speldje met de Amerikaanse vlag op zijn revers te dragen. Hij deed daar geringschattend over. Terwijl het een teken van patriottisme is." Dan volgt dat zinnetje waarmee deze 'Beggartalk' begint. Obama zag dus al gauw het belang in van een patriotistisch speldje op zijn revers. Hij kan, beter nog, een voorbeeld nemen aan Jan Peter: niks speldje, maar de VOC-mentaliteit uit de mottenballen halen. "Remember the Alamo!" ligt naar mijn gevoel zeer voor de hand. Een doos Cubaanse sigaren in de haven van Boston gooien is ook nooit weg: het toont de juiste mentaliteit t.o.v roken en Cuba.

Janet heeft John McCain ook heel hoog zitten. "Ik hou van die man. Hij is een echte held. Hij heeft als krijgsgevangene geleden voor Amerika." Ik zie niet zo gauw het heldendom in het van grote hoogte bommen laten vallen op een bijna weerloos land. Ook krijgsgevangene zijn maakt niet automatisch een held van iemand. En 'lijden voor Amerika'? Hoeveel Vietnamezen heeft McCain met zijn bommen laten lijden voor hun land?