maandag 29 april 2019

BELEGGEN

Je hoeft echt niet tot de 'filthy rich' te behoren om aan het eind van de maand nog geld over te houden. Dat geld kun je op een spaarrekening zetten, maar dat zal je tegenwoordig nauwelijks extra inkomsten opleveren. Steeds meer mensen gaan dan ook beleggen.

Voor alle duidelijkheid: ik ben behoorlijk links, maar volgens mij is er niks mis met beleggen. Ik vind het zeker geen verkeerde manier om meer geld te verdienen, maar waarin beleg je? Daarover kun je nog best een ethische discussie houden. Je kunt beleggen in een veel geld makend, maar zeer milieuonvriendelijk werkend bedrijf, of genoegen nemen met wat minder winst door te beleggen in een milieuvriendelijk bedrijf.

Ik vind het verwerpelijk wanneer je bij het beleggen gebruik (of misbruik) gaat maken van vervelende omstandigheden op een bepaald terrein.

In Het Parool las ik een artikel over een wijkje vlak bij mij in de buurt. In het uiterste puntje van Noord, tussen het Buikslotermeerplein en de Ring, ligt, diep verborgen, een aantal hofjes, omringd door eengezinswoningen. Het is een walhalla voor buitenspelende kinderen.

Amsterdam heeft een schrijnend tekort aan betaalbare woningen. Door beleggers, waaronder een lid van het koninklijk huis, wordt misbruik van deze situatie gemaakt door woonruimte tegen zo hoog mogelijke prijzen te verhuren. De bewoners maken zich zorgen over hun paradijs. Ze zien dat huizen naast en tegenover hen worden verbouwd tot kleinere woningen en kamers. Beleggers, weet Ramon van Berkum, geboren en getogen in de buurt. Want het gebeurt in de eengezinswoning naast hem, die in opdracht van zo'n belegger wordt vertimmerd tot vijf kleine woningen; circa 18 vierkante meter, inclusief keuken en badkamer. Verkamering heet dat.

In de voormalige gezinswoningen trekken studenten of arbeidsmigranten. "In dit rijtje zitten zes studenten in een woning," zegt Maarten Groenwold. "En laatst belde ik aan bij een woning verderop en daarin zaten acht Roemenen." Dit soort toestanden doet zich niet alleen voor in Noord, maar ook in Nieuw-West. En het gaat niet alleen om gezinswoningen, ook flats en appartementen worden verkamerd. Het gebeurt overigens ook in de randgemeenten:
Purmerend
Sydneystraat 5
Omzetting woning in zeven studio's.

Aztekenstraat 2
Omzetting van een woning naar negen studio's.

Op het internet trof ik eengezinshuurwoningen aan met huurprijzen van 1.300 tot 1.700 euro per maand. Ja, wat lever dat nou op? Als je het huis 'verkamert' tot 5 huurwoninkjes en je vraagt daarvoor een huur van 700 resp. 800 euro per maand (niet onmogelijk in Amsterdam) verdien je  3.500, resp. 4.000 euro per maand. Now you're talking money!

UPDATE (14:52 uur)
In de Rivierenbuurt (daar ben ik opgegroeid) zijn dit jaar al 51 appartementen verkamerd. Evenzovele gezinnen zijn dus vertrokken.