zaterdag 19 februari 2011

Studiereis

Stel: jij werkt in de zorg en je wilt wel eens weten hoe ze het op jouw terrein doen in bijvoorbeeld de USA, Zweden, of Vietnam. Je begint eens op het internet. Daar kom je zo al een hoop literatuur tegen en voor je het weet heb je een aardig idee hoe het elders gaat.

Nou ben je een topbestuurder in de langdurige zorg. Daar moet wat in veranderen, vinden ze in Den Haag en misschien hebben ze nog gelijk ook. Iemand heeft gehoord dat ze daar in Zwitserland ook mee bezig zijn geweest en dat schijnt goed gegaan te zijn. Dus wat doe je: je vraagt een slimme medewerker om dat eens te gaan bestuderen, want ook in Zwitserland zullen ze dat niet gedaan hebben zonder eerst een paar dikke rapporten te produceren.

Zo werkt het dus niet. Er gaan 28 topbestuurders van zorginstellingen en vier topambtenaren van VWS naar Zwitserland, meldt de Volkskrant. Dat kost de premiebetalers 100.000 euro. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het 'schokkend te horen hoe een elitair clubje naar Zwitserland afreist om inspiratie op te doen voor de langdurige zorg in Nederland'. Leijten: 'Het lijkt wel een afscheidsreisje van een vertrekkend topambtenaar. Als je iets over Zwitserland wilt weten, geef je ambtenaren een opdracht of je laat Zwitserse experts hier een lezing geven. De rekening zal nu niet misselijk zijn. Dat is bizar. Ik wil hier opheldering over van de minister', zegt Leijten.

Ik heb daar niets aan toe te voegen.
x