vrijdag 20 november 2009

Geheim

Het VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn was al diverse keren in het nieuws vanwege publieke blunders. Zijn laatste blunder heeft hem de (politieke) kop gekost. Hij heeft zijn kamerlidmaatschap opgezegd, naar ik aanneem onder druk van zijn fractiegenoten. ("Nu ben je echt te ver gegaan Arend-Jan!") Wat heeft hij nu weer gedaan? Met nog 49 andere Kamerleden had hij een gesprek gehad met onze Hare Majesteit. Na afloop liet hij zich interviewen door Frits Wester van RTL Nieuws. Toen ik een stukje daarvan in NOS-journaal van 20.00 uur zag, zag ik ook de bui al boven zijn kop hangen. (Het hele interview kun je hier zien.) In dat interview vertelde Arend-Jan o.a. dat de koningin 'bezorgd' was over de 'hyperige cultuur' op het Binnenhof, de vele spoeddebatten en de kloof tussen kiezer en gekozene. Hij vertelde ongetwijfeld de waarheid, maar iedereen die maar een heel klein beetje van ons staatsrecht afweet (ook het ongeschrevene), weet dat je na een gesprek met ons staatshoofd nooit iets zegt over wat dat staatshoofd zei of vond. Voor een Kamerlid moet dat helemaal gesneden koek zijn.

Ik ben een doorgewinterd republikein en de kans dat ik ooit in gesprek kom met ons staatshoofd is nihil. Maar mocht die situatie zich ooit voordoen en het staatshoofd zou zich laten ontvallen dat de dan zittende premier (of première) eigenlijk een nitwit is, zou ik dat niet verder vertellen. Waarom niet? Omdat we dat nu eenmaal afgesproken hebben. Als een goede vriend met net één borrel teveel op mij vertelt dat hij kort daarvoor is vreemd gegaan, hoeft hij er niet bij te zeggen dat hij dat in vertrouwen vertelt. Het is, wat mij betreft, een ongeschreven wet dat je zoiets niet meteen in geuren en kleuren verder vertelt.

Nu zit ik alleen nog met enige belangstelling af te wachten of er een partij is die het nodig vindt een spoeddebat aan te vragen waarin aan Jan Peter wordt gevraagd of hij/de regering inderdaad van mening is dat er sprake is van een "hyperige cultuur op het Binnenhof". Ik zou dat niet netjes vinden.
x