zaterdag 18 april 2020

MOE

De kijkcijfers van de talkshows zakten gisteravond opeens behoorlijk in. Op1 komt nog maar net boven de miljoen kijkers uit, M moest het om 19.00 uur doen met 'slechts' 904.000 belangstellenden en ook Jinek kon maar 766.000 mensen boeien. Begint de Nederlandse tv-kijker corona-moe te worden? Het lijkt er verdacht veel op. Dat vertelt gidstv.

Als ik tegenwoordig TV kijk is het heel vaak een journaal (in ieder geval dat van 8:00 uur  's avonds. Verder kijk ik (alleen bij de publieke omroep) naar praatprogramma's: soms  'Goedemorgen Nederland' en 'MAX Vandaag', meestal 'WNL op zondag', vrijwel altijd 'Buitenhof' en dagelijks 'EenVandaag', 'M' en 'OP1'. Films neem ik altijd op, omdat die vooral bij de commerciële omroepen vertoond worden en dan zijn de advertenties tussendoor bijzonder storend. De NPO biedt maar weinig films. Toevallig was er  gisteravond een op NPO 3, The Light Between Oceans. Die was op een wat laat tijdstip te zien, dus die heb ik ookopgenomen.  Het is de verfilming van een boek met dezelfde titel, dat ik heel goed vond.

Ik lees natuurlijk ook kranten. Ik heb een digitaal abonnement op Trouw. Daardoor ontvang ik dagelijks een e-mail van 'Topics' met daar bij een selectie van artikelen uit diverse Nederlandse en Vlaamse kranten. Daarnaast heb ik een abonnement op 'Blendel', dat een zeer ruime selectie biedt aan artikelen uit kranten en tijdschriften, niet alleen Nederlandse, ook Engelstalige. Het behoeft geen  betoog dat ook de schrijvende pers veel aandacht aan corona besteedt.

Ik hoor mijn trouwe lezertjes al denken 'Nou, die moet wel heel corona-moe zijn'. Nee hoor, daar heb ik totaal geen last van. Ik heb wel eens dat ik denk 'Ja, dat heb ik al eens gehoord of gelezen'. Maar omdat ik nu eenmaal, zoals ik al eerder heb aangegeven, in drie risicogroepen val, wil ik wel graag op de hoogte zijn van de allerlaatste ontwikkelingen, met name op het terrein van preventie. We horen volgende week meer, maar wat mij betreft (en natuurlijk heb ik makkelijk praten) mag het sociaal afstand houden nog wel een tijdje doorgaan.