donderdag 24 april 2014

Peiling

Maurice de Hond, schrijft de Volkskrant, heeft op verzoek van Geert Wilders, gepeild hoeveel Nederlanders "minder Marokkanen" willen. De uitslag: 48% van de Nederlanders wil dat. De kritiek die volgde was dit keer niet gericht op de opdrachtgever, maar op de uitvoerder. Hoe kon De Hond zich voor een dergelijk opruiend onderzoek laten lenen, wilden ciritici weten. Samsom liet weten dat hij er "geen bal" van geloofde. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vroeg De Hond op Twitter of hij eenzelfde peiling naar het sentiment richting Joden zou hebben uitgevoerd. Moeten we nu De Hond kwalijk nemen dat hij voor Wilders heeft gewerkt? Heeft een vorig kabinet-Rutte niet geruime tijd met Wilders samengewerkt?

Het is geen 'gemakkelijke' uitslag, maar het is wel een uitslag die me totaal niet verbaast. Al eerder heb ik hier geschreven dat volgens mij de Nederlanders echt niet zo'n ruimdenkend volk zijn als we graag willen geloven. Afgelopen dinsdag schreef ik nog: 'We' zijn helemaal niet zo tolerant als we graag van ons zelf denken. 'We' zijn politiek correct, dus gaan 'we' niet openlijk achter Wlders staan, maar we kunnen niet nalaten in vertouwde kring op te merken dat 'die Marokkanen' toch wel vaak andere gewoontes hebben dan 'wij', gewoontes die niet zo goed passen in 'onze' cultuur. Daar bedoel je verder natuurlijk niets mee, maar toch.  

En hoezo "opruiend onderzoek"? Je kunt het met de opvatting van Wilders c.s. oneens zijn en je kunt het betreuren dat 48% van de bevolking het wel met hem eens, maar dat verandert niets aan de feiten. Je kunt er, net als Samsom, je ogen voor sluiten en simpeltjes roepen dat je er geen bal van gelooft, omdat het niet in je wereldbeeld past.

Laat ons nu eens erkennen dat onder grote lagen van de bevolking anti-Marokkaanse gevoelens leven en dat Geert Wilders niet liever doet dan die gevoelens verder aanwakkeren. Ik weet ook wel dat 'Marokkaanse' jongeren oververtegenwoordigd zijn in de groep 'jongeren met een strafblad. Wilders kan echt niet 'regelen' dat ze het land (hun geboorteland) worden uitgestuurd. We dienen onze maatregelen erop te richten dat deze jongeren opgroeien tot nuttige burgers van onze (en hun) maatschappij.

PS
Heeft Wilders al getwitterd dat we de jongens die naar Syrië zijn gegaan, niet moeten toelaten als ze terugkomen? Want voor je het weet gaan ze hier zelfmoordaanslagen plegen.
x