woensdag 1 november 2017

PRIK

Vanmiddag tussen half vier en half vijf kan ik bij mijn huisarts de jaarlijkse griepprik halen. Zoals in vorige jaren wordt er ook nu weer uitgebreid gediscussieerd over de vraag of het wel zinvol is je tegen de griep te laten inenten.

Ik ben maar weer eens gaan googelen, bij het RIVM, de Gezondheidsraad, het Nederlands Huisartsengenootschap en Skepsis. Het is in ieder geval duidelijk dat de griepprik niet garandeert dat je geen griep krijgt. Het griepvirus verandert voortdurend  en het kan best zijn dat het gebruikte vaccin net niet beschermt tegen het heersende virus.

Het is ook duidelijk dat ik in drie risicogroepen zit:
  1. ik ben 60 plus (plus 18 om precies te zien);
  2. ik ben hartpatiënt (d.w.z. ik heb ooit een hartinfarct gehad en slik sindsdien diverse medicijnen om herhaling te voorkomen);
  3. ik heb COPD (meer in het bijzonder: longemfyseem).
Ik heb één keer echt griep gehad. Ik zat nog op de lagere school. Ik weet nog heel goed dat ik behoorlijk ziek was: hoge koorts, spierpijn en veel hoesten. Mijn broers en zussen en ik sliepen op een bovenverdieping en mijn moeder vond het niet zo handig voortdurend de trap op te moeten lopen om mij te verzorgen. Ik mocht dus overdag op het kamertje van de bij ons inwonende grootmoeder liggen. Ik weet nog goed dat ik lag te ijlen. Ik zag in de vitrages voor het raam allerlei heel enge, bewegende dingen.

Ik ga er vanuit dat met een griepprik de kans zo'n beetje fifty fifty is dat ik toch griep krijg. Zonder griepprik lijkt de kans me toch een stuk groter en gezien mijn algemene conditie is het niet handig griep te krijgen. Ik ga vanmiddag toch maar even bij mijn huisarts langs.