maandag 16 november 2015

OORLOG

We zijn in oorlog. Dat zegt Mark Rutte, dus dan moet het wel zo zijn. Al weer jaren geleden begon de regering van de USA de 'War on drugs". Ik heb niet de indruk dat die oorlog tot een duidelijke vermindering van het druggebruik in Amerika geleid heeft. Na '9/11' begon Amerika de 'War on terror'. Tegenstanders waren/zijn Al Qaida en aanverwante groepringen. 'Echte' oorlogen werden gevoerd in Irak en Afghanistan en nu ook in Syrië. In Syrië wordt gevochten tegen de officiële regering van Basshar al-Assad en tegen de nieuwste, van oorsprong Iraakse, terreurgroep Islamitische Staat (IS). Assad en IS voeren ook oorlog tegen elkaar.

Voor het voeren van een oorlog heb je minimaal twee partijen  nodig. 'Wij' willen dan wel oorlog voeren met IS, maar ik vrees dat IS daar niet aan mee wil doen. Ik vermoed dat hun voorkeur uitgaat naar de 'guerilla'. Dat is Spaans voor 'kleine oolog'. In Wikipedia wordt dat zo omschreven: de term heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zo veel mogelijk wordt vermeden.

Er is geen enkele staat, ook geen islamitische, die IS steunt. Alle reguliere staten gezamelijk moeten een krijgsmacht op de been kunnen brengen die de veertig- tot vijfigduizend strijders van IS in Syrië en Irak  in korte tijd kunnen uitschakelen. Maar daarmee worden aanslagen als die in Parijs niet voorkomen. De guerilla van de Farc in Colombia duurt nu al vijftig jaar. De oorlog in Vietnam begon als een guerilla van de Vietminh tegen de Fransen. De Russen werden door diverse guerillagroeperingen uit Afghanistan verdreven. Erg rustig is het daar nog steeds niet.

Gewapende conflicten worden uiteindelijk niet beëindigd op een slagveld, maar aan een onderhandelingstafel.

UPDATE (08:15 uur)

Zo makkelijk is het. In het NOS-journaal van vanochtend wordt melding gemaakt van twee gelegenheden waarbij een onbeheerde koffer wordt opgemerkt: in een GVB-bus in Amsterdam en in het Centraal Station van Rotterdam.  Je kunt dus een heel station (of luchthaven, of stadion, of winkelcentrum) gedurende enige tijd laten afsluiten door simpelweg een lege koffer achter te laten.

Onze tv is ontregeld in die zin, dat er geen talkshow of nieuwsshow voorbij gaat zonder deskundigen die hun licht over de aanslagen en wat daar bij komt laten schijnen. Matthijs van Nieuwkerk zal het vanaovond ook niet kunnen laten.