zaterdag 26 augustus 2017

OEFENING

De terreurdreiging in Rotterdam was afkomstig van een 22-jarige man uit het Brabantse Zevenbergen. Hij heeft een bericht op internet gezet, vermoedelijk via de chat-app Telegram. Aldus de Volkskrant. Telegram is net zoiets als WhatsApp. Deze online berichtendienst is beveiligd door middel van encryptie en daardoor populair bij terroristische organisaties.

Ik vermoed dat politie- en inlichtingendiensten via robotprogramma's continu alle sociale mediasites onderzoeken op trefwoorden als 'bom', 'auto', 'menigte', 'concert', 'Allahu Akbar' etc. Nu kwam de Spaanse politie er, ondanks die encryptiebeveiliging, achter dat een man uit Zevenbergen een terreurdreiging op het internet had gezet en had meteen de Nederlandse politie gewaarschuwd.

Dan rijdt er ook nog eens een dronken Spaanse monteur met een auto vol gasflessen in de buurt van de concertzaal en ziedaar: de politie- en veiligheidsdiensten krijgen geheel onverwacht een kant en klare oefening 'terreuraanslag  voorkomen' in de schoot geworpen. Als ik het goed begrepen heb is die 'oefening' tot ieders tevredenheid verlopen, behalve dan voor de bezoekers van dat concert.

Ik vraag me nog wel wat af. Hoe groot is nu de kans dat een terrorist zijn aanslag van te voren op het Internet aankondigt? Het zal ze nu in ieder geval duidelijk zijn dat het geen slimme zet is en dat ze ook niet op encryptie moeten vertrouwen.