dinsdag 25 augustus 2015

HANDLEIDING

Montasser Alde'emeh is een Belgische onderzoeker die in Trouw geïnterviewd wordt. Gevaar IS-sympathisanten wordt hier onderschat, vindt hij. Op Twitter zag ik de afgelopen dagen ook nog een handleiding van IS rondgaan - hoe je chemische bommen kunt maken om hier aanslagen te plegen. IS heeft daar bepaald geen primeur.

Al jaren circuleren op het internet handleidingen voor het maken van bommen. De meeste ingrediënten zijn voor iedereen te koop, vaak gewoon bij de drogist. De Amerikaan Timothy McVeigh, die in 1996 een aanslag pleegde op een federaal kantoorgebouw in Oklahoma City (168 doden, ruim 600 gewonden),gebuikte zo'n zelfgemaakte bom. Het was de zwaarste aanslag in de VS vóór 9/11.

McVeigh was een 'gewoon' Amerikaans staatsburger, die het oneens was met de regering in Washington. Door al die verhalen over terroristische aanslagen beginnen we te vergeten dat, in ieder geval in ons land, veel meer doden vallen door afrekeningen in het criminele milieu en door huiselijk geweld.  Vaders die hun kinderen doden, mannen die hun ex-vriendin of -vrouw vermoorden. Vaak is de politie op de hoogte van problematische situaties, maar ja, er wordt bezuinigd. Die schutter in de Thalys was ook bekend bij diverse nationale veiligheidsdiensten.

Plasterk wil, ten koste van onze privacy, onze veiligheidsdiensten nog veel meer bevoegdheden geven. Dan worden mogelijk nog meer potentiële terroristen bekend. Hebben we genoeg geld om al het personeel te betalen dat al die 'verdachten' in het oog moet gaan houden?