vrijdag 17 oktober 2008

Schamen

De actualiteitenrubrieken 'Nova', 'Netwerk' en 'EenVandaag' moeten zich meer inspannen om ook Telegraaflezers en mensen die op Wilders of Verdonk stemmen te bedienen. Daarvoor pleit Henk Hagoort, de hoogste man bij de publieke omroep, vandaag in deze krant. 'Deze krant' is Trouw.

Hoe 'bedien' je mensen die op Wilders of Verdonk stemmen? Ze kunnen Geert Wilders zelf weer eens uitgebreid aan het woord laten. "Meneer Wilders, Henk Hagoort, u weet wel, de hoogste man van de publieke omroep, heeft onlangs een memo gestuurd naar de redacties van de verschillende actualiteitenrubrieken. Hij schrijft daarin dat wij ons meer moeten inspannen om ook de allochtone Nederlanders te bedienen. Wat vindt u van dat plan?" Dat wil Geert best vertellen, maar is dat actueel? Nee, dat is ouwe koek. Druk bij Geert op een knopje en je weet precies wat eruit komt. Dat weten de mensen die op hem stemmen ook. Moeten we daar zendtijd aan besteden?

"Als kijkers voortdurend het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen voor wat ze denken, doen we journalistiek iets niet goed", zegt Hagoort. Laten we eerst even vaststellen dat de actualiteitenrubrieken niet 'voortdurend' zitten af te geven op Wilders en Verdonk. Dus hoeven kijkers zich niet 'voortdurend' te schamen. Overigens: als een item in een actualiteitenrubriek ertoe leidt dat stemmers op Wilders of Verdonk zich schamen, is er naar mijn idee journalistiek goed werk verricht.