maandag 17 december 2018

KERST

Het meest magische feest van het jaar staat voor de deur: kerst. Dit betekent tijd voor elkaar, tijd om te koken en tijd om uitgebreid te dineren.

Die tekst heb ik niet zelf bedacht. Die komt van de website van Albert Heijn. Je zou willen dat copywriters ook eens in een woordenboek keken. "Magisch" betekent volgens van Dale: met of door toverkracht.

Bij 'magisch' wordt ook vaak aan 'bovennatuurlijk' gedacht. Als je niet christelijk bent, zou je best kunnen denken dat daar iets in zit. Denk maar aan de ster van Bethlehem die de drie wijzen naar de jonge Jezus brachten en aan de engelen die de herders erover kwamen vertellen. Het meest magische is natuurlijk dat Maria hoorde, ook weer van een engel, dat ze een kind zou krijgen. Maria was nogal verbaasd. In de Bijbel lezen we: Maria vroeg aan de engel: ‘Hoe zal dat gebeuren? Ik heb immers nog nooit gemeenschap met een man gehad.’ De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God. Ja, dat mag je wel magisch noemen.

Voor veel mensen is kerst nog altijd een religieuze gebeurtenis. Met name de katholieken gaan op de avond voor kerst naar de kerk voor de nachtmis. Protestanten  gaan vooral Eerste Kerstdag naar de kerk, maar ook nog wel eens op de Tweede Kerstdag. In mijn jeugd vond ik het vreselijk als kerst op vrijdag en zaterdag viel. Dan moesten we immers in drie dagen vijf keer naar de kerk. Eerste Kerstdag twee keer, Tweede Kerstdag één keer en zondag weer twee keer. Overigens gaan ook zij die anders zelden of nooit naar de kerk gaan, wel met de kerst, want dat verhoogt voor hun de kerstsfeer, wat dat dan ook mag zijn.

Ik had in mijn jeugd al niet zo veel met die kerstsfeer. Je had die extra kerkgang en een overvol huis, waarin je je heel voorzichtig moest bewegen, want in de kerstboom brandden echte kaarsjes en hier en daar stonden nog wat extra kaarsen. En je moest natuurlijk zo veel mogelijk met z'n allen bij elkaar, in één kamer, zitten. Gezellig, toch?

Iedereen weet intussen dat voor veel mensen de kerst een bezoeking is, omdat ze op bezoek moeten bij, of bezoek krijgen van mensen met wie ze veel liever niet enkele uren opgescheept zitten. De eerste Eerste Kerstdag die in ons huwelijk viel  brachten wij door bij mijn schoonouders. Dat was ook de laatste. Ik hoefde mijn moeder niet te vragen de kerst met ons door te brengen. Ze kon nog kiezen tussen zes andere kinderen, waar ze ook nog kleinkinderen hadden.

Een aantal jaren brachten Boukje en ik de dagen van kerst t/m de jaarwisseling met vrienden door in een bungalow, "far from the madding crowd". Latere jaren waren Boukje en ik meestal gewoon met ons tweeën. Sinds 1996 ben ik dus alleen met de kerst. Ik weet dat veel weduwen en weduwnaars het juist tijden de kerstdagen vreselijk vinden om alleen te zijn. Ik heb daar gelukkig geen last van. Mijn familie en vrienden weten al lang dat ze mij niet hoeven uit te nodigen de 'feestdagen' bij hen door te brengen.

Volgende week dinsdag en woensdag zullen nauwelijks verschillen van de daaraan voorafgaande en daarop volgende dagen, hoogstens qua weer.

Mochten jullie daar prijs op stellen, dan wens ik jullie

PRETTIGE FEESTDAGEN!

En ook maar vast een gelukkig, voorspoedig en gezond 2019.