vrijdag 11 mei 2012

Nieuwtje

Het moet niet gekker worden! De VVD wil een particulier bedrijf nationaliseren! ProRail maakt al jaren een potje van het beheren en onderhouden van de rails waarop onze treinen rijden. Dat kan, vindt de VVD, Rijkswaterstaat beter. Weten ze bij de VVD niet dat er bij Rijkswaterstaat allemaal ambtenaren werken en dat we juist op de ambtenaren gaan bezuinigen? Hoe kun je daarmee goed onderhoud van het spoorwegnetwerk, dus op tijd vertrekkende en aankomende treinen garanderen?

Ik heb een veel beter idee: laat de marktwerking los op het onderhoud van het spoor! Diverse onderhoudsbedrijven kunnen dan op kwaliteit en prijs met elkaar kunnen concurreren. Rijkswaterstaat is immers, net als ProRail, een monopolist en we weten allemaal dat monopolisme de dood in de pot is. Bij Rijkswaterstaat moeten ze zich bovendien wel aan de Balkenendenorm houden, dus waren haalt dat de goede managers vandaan? Die komen echt niet af op dat miezerige inkomen dat een rijksdienst te bieden heeft.

Als de SP nou met dat stompzinnige idee was gekomen, had ik dat nog wel logisch gevonden. Van die maoïsten kun je niet anders verwachten. Bij de PvdA zijn ze gelukkig wat verstandiger. Die vinden het al voldoende dat Rijkswaterstaat zich alleen gaat bezighouden met het onderhoud. Dat mag je ook een nieuwtje noemen: het Rijk gaat de fouten repareren die een particulier bedrijf laat ontstaan.

Ik zie met angst en beven de komende herfst (vallende bladeren) en winter (stuifsneeuw) tegemoet.
x