dinsdag 25 september 2012

Alternatief

Het moet niet gekker worden! Er zijn intussen mensen die roepen dat rellen als die in Haren voorkomen kunnen worden, als de overheid het niet-georganiseerde feestje dan maar zelf gaat organiseren. Nodig een paar rappers uit voor een optreden op een naburig voetbalveld en klaar is Kees.

Alsof die relschoppers voor een feest kwamen/komen. Voetbalrellen hebben niet als oorzaak dat een wedstrijd is afgelast. Ze ontstaan juist doordat er wel een wedstrijd is, of omdat die al gespeeld is, maar met een - voor een deel van de aanhang - ongewenst resultaat. Jaren geleden had de Engels voetbalclub Chelsea de meest beruchte aanhang. Onderzoek heeft destijds aangetoond dat de harde kern van de relschoppers niet bestond uit slecht opgeleide jongeren uit een kansarme omgeving, maar juist uit goed opgeleide jongeren uit een 'middle class' omgeving. De rellen werden met bijna militaire precisie gepland en uitgevoerd. Dat was allemaal nog vóór de tijd van de mobiele telefoon en de social media.

Er zijn jongeren (en oudere mensen), die om wat voor reden of oorzaak ook, genoegen scheppen in het plannen en uitvoeren van geweld in groepsverband. De moderne ontwikkelingen maken het organiseren daarvan wat gemakkelijker, maar zijn er niet de oorzaak van.
x