donderdag 25 juni 2015

MONUMENTAALEen van de aardigste kenmerken van (het centrum van) Amsterdam is volgens mij dat er zo veel openbare toiletten zijn (voor mannen tenminste). Hierboven zie je degene die op de Prinsengracht staat, vlakbij de Leidsestraat.

Ik durf er vergif op in te nemen dat over een paar jaar deze 'krul' verdwenen zal zijn. Aan dit deel van de Prinsengracht staat namelijk het voormalige Paleis van Justitie. Dat staat op de nominatie te worden omgetoverd tot het zovelste vijfsterrenhotel van Amsterdam, schrijft de Volkskrant. We moeten immers voldoende overnachtingsplekken hebben voor die nieuwe poenig rijken uit Rusland en China. Grote monumentale panden in de binnenstad werden aangewezen voor het topsegment. Hotels waar een overnachting in de simpelste kamer ruim 400 euro kost en het restaurant direct met stip binnenkomt in de lijst van Michelin.

Je kan het die rijke toeristen toch niet aandoen, dat ze bij het verlaten van het hotel tegen een voorziening aanlopen, waar ook de eerste de beste gewone Amsterdammer een plasje komt doen?

Het PAROOL schrijft overigen: Gemeente ziet niets in plannen voor luxehotel Paleis van Justitie. Ik moet nog zien dat de gemeente haar poot stijf houdt. De gemeente staat open voor een hotel op die plek, maar als dat er komt moet het heel bijzonder zijn. Het plan van M7 is niet onderscheidend genoeg. Zo wordt het een ingewikkeld verhaal.' De ondernemer die dat hotel wil gaan exploiteren, hoeft dus alleen maar een list te verzinnen waardoor het plan ineens een onderscheidend karakter krijgt. Alsof 'alleen voor de zeer rijken' al niet onderscheidend genoeg is.