vrijdag 7 augustus 2009

Communiceren

Als communiceren vanachter het stuur van een rijdende auto echt vreselijk hard nodig is (je wilt immers wel zeker weten of je direct na thuiskomst een drankje kunt inschenken) , mag dat alleen als dat handsfree kan. Slechts enigszins gestoorde mensen zullen dat een onzinnige maatregel vinden. Het is me intussen opgevallen hoe vaak ik fietsers zich door het Amsterdamse verkeer zie bewegen terwijl ze hun mobieltje aan het bestuderen zijn. Waarschijnlijk hebben ze net een belangrijk sms'je ontvangen: "Waar ben je nu?" Ik gun ieder het recht zich dood of het ziekenhuis in te fietsen, maar desgevraagd zou ik het afraden.

De techniek staat niet stil, dus als we kunnen communiceren, zullen we ook communiceren. Omdat ik nooit achter het stuur van een auto zit, ben ik niet altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in navigatieapparatuur. Ik dacht dat zo'n tomtom je alleen vertelde en liet zien welke kant je op moet, maar ik loop hopeloos achter. Want je kunt, las ik in Trouw, al veel meer met zo'n snaaks apparaat doen, zoals bellen, tv-kijken, het zoeken van goedkope tankstations en zelfs het boeken van een hotelovernachting. Vooral dat tv kijken lijkt me een heel handige functie. Vervelend is alleen dat wanneer je van de tv wilt overschakelen naar het boeken van een hotelovernachting, je weer een handeling moet verrichten en daar moet je je aandacht bij houden, want voor je het weet zit je te kijken naar het adres van het goedkoopste tankstation. En nu heb je zeikerds bij het Korps Landelijke Politiediensten die dat ook weer willen verbieden. Gelukkig zijn ze bij het Openbaar Ministerie verstandiger. Daar vinden ze dat zo'n verbod niet te handhaven is. Daar moet je dus gewoon niet aan beginnen. Het OM adviseert de extra mogelijkheden van het navigatiesysteem niet te gebruiken.

We weten allemaal dat de meeste mensen zich geen bal wensen aan te trekken van goedbedoelde adviezen. Zoiets geldt alleen voor domme mensen en 'wij' weten best hoe je met dat soort dingen moet omgaan. Ik zou daarom nog een paar functies aan het systeem willen toevoegen: 1. de route naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis; 2. een up to date lijst van mensen die voor je begrafenis moeten worden uitgenodigd; 3. een laatste groet aan de nabestaanden; 4. excuses aan overige slachtoffers.
x