zaterdag 9 juni 2012

Mensenrechten

Slechte situaties kunnen soms, bijna van de ene op de andere dag, verbeteren. Neem de mensenrechtensituatie in Oekraïne. Die waren vrij kort geleden zeer slecht, zo slecht zelfs dat onze regering besloot dat zij niet officieel aanwezig zou zijn bij wedstrijden van onze voetballers in dat land. Dat zou die Oekraïners een lesje leren!

Kennelijk hebben de Oekraïners hun lesje geleerd, want gisteren hoorde ik tot mijn niet geringe verbazing dat Edith Schippers, onze minister die over de sport gaat, vanavond hoogstpersoonlijk in Charkow zal zijn, om te zien of onze jongens in voetballende zin de Denen een lesje kunnen leren. Het schijnt zelfs mogelijk te zijn  dat Rutte en Willem-Alexander de finale van het EK zullen bijwonen, als Nederland in die finale speelt.

Wat is er nou precies veranderd in Oekraïne? Joelia Timosjenko, de in gevangenschap verkerende ex-premier, mag met haar dokter en advocaat spreken. Dat is natuurlijk fijn voor Joelia, maar zij is maar één mens. Hoe zit het nu met de rechten van al die andere Oekraïners? Zijn die er, dankzij het principiële standpunt van Rutte c.s., ook beter van geworden?

Heeft Edith eigenlijk wel tijd m naar het vetballen te kijken? In Trouw lees ik, dat ze volgens Amnesty International, met hoogwaardigheidsbekleders moet blijven praten over de mensenrechtensituatie in Oekraïne. Misschien houdt ze helemaal niet van voetbal en is ze alleen maar in Charkow, omdat zij nu eenmaal sport in haar portefeuille heeft. Dan kan er wellicht nog een bezoekje aan Timosjenko vanaf. Die heeft misschien wel tv in haar cel gekregen, zodat ze samen toch naar het voetbal kunnen kijken, want Edith moet na afloop toch wel de verzamelde Nederlandse kunnen vertellen, wat er door haar heen ging toen Stekelenburg in blessuretijd die strafschop van Rommedahl stopte.
x