maandag 30 augustus 2010

Slecht?

Roken is slecht voor een mens. Dat weet ik. Ik rook veel. Ik heb dat eens bijgehouden en vastgesteld dat ik gemiddeld 1,9 dag doe met een pakje shag van 42,5 gram. In die shag bevindt zich 0,680 gram teer en 0,079 gram nicotine. Die teer en nicotine komen niet allemaal in mijn luchtwegen terecht, want een deel van de shag blijft in de peuk die ik weggooi en een deel gaat letterlijk in rook op als het shaggie ligt te smeulen terwijl ik met iets anders bezig ben, zoals typen. Ik schat dat de helft in mijn luchtwegen komt. Ik reken nog even door: per dag neem ik 0,646 gram teer en 0,075 gram nicotine in. Dat is per jaar resp. (afgerond) 235 en 28 gram.

De rook, dus de teer en nicotine, die ik inhaleer komt voor het grootste deel, dacht ik, ook weer naar buiten. Ik neem aan dat mijn longen daar niet alle nicotine en teer hebben uitgefilterd. Zou dat wel zo zijn, dan zou men zich immers veel minder druk maken over de schadelijke gevolgen van het onvrijwillig meeroken. Hoe het ook zij, veel niet-rokers beschouwen roken ook in maatschappelijke zin als slecht.

Mag ik dan nu op een in deze tijd zeer positief aspect van het roken wijzen? Tezamen met mijn medeverslaafden breng ik dit jaar 2.432.000.000 euro in het laatje dat door de altijd opgewekte Jan Kees de Jager demissionair beheerd wordt. Waar hij en de onderhandelaars over het regeerakkoord op hopen is dat de aangekondigde verhoging van de accijns op tabak niet zal leiden tot het collectieve besluit te stoppen met roken. Waar anders haal je die ruim twee miljard zo gauw vandaan?
x