maandag 22 november 2010

Schreeuwen

Zo'n 75.000 mensen hebben afgelopen zaterdag laten horen dat "Nederland schreeuwt om cultuur". Toevallig zat ik afgelopen maandag iemand te helpen bij het online bestellen van een kaartje voor een toneelvoorstelling in de schouwburg van Amstelveen op woensdag. Je kon zien hoeveel plaatsen er, twee dagen vóór de voorstelling, nog beschikbaar waren: ik schat nog zo'n 90% van alle plaatsen. Om deze cultuuruiting zaten kennelijk de Amstelveners niet te schreeuwen.

Onlangs ging ik naar het Concertgebouw met een kaartje dat mij 30 euro kostte. Als de btw-verhoging op toegangsbewijzen voor culturele voorstellingen al zou zijn gerealiseerd, zou ik 33,68 euro betaald hebben. Zou die 3,68 euro extra mij weerhouden hebben van dat concertbezoek? Dit seizoen ga ik vijf keer naar het zondagochtendconcert in het Concertgebouw. Dat kost mij 19 euro per keer. Volgend jaar gaat mij dat 1,33 euro per keer extra kosten. Moet ik mij het komend voorjaar gaan afvragen of bruin dat het volgend seizoen wel kan trekken?

Ik begrijp best dat mensen wat kriegelig worden van die bezuinigingen op de cultuur en de verhoging van de toegangsprijzen. Gooi er een paar BN'ers tegenaan die zeer verontwaardigd zijn/doen en je krijgt wel 75.000 mensen op de been om zich er luidruchtig tegen te verzetten. Ik zie 'cultuur' iets breder dan genieten van theater, schilderijen, beelden, films, concerten etc. Bij cultuur hoort ook de manier waarop wij omgaan met onze medemensen, bijvoorbeeld met de jonggehandicapten die sowieso al geen geld hadden om ook nog eens naar een film, museum of concert te gaan. Op de uitkeringen van die jonggehandicapten gaan Rutte c.s. ook nog eens fors bezuinigen.  Mag ik Freek de Jonge en al die andere bewogen BN'ers vragen een volgende actie te starten?

"Nederland schreeuwt om geld voor de jonggehandicapten!"
x