zondag 15 februari 2015

BANEN

Vandaag plaats ik weer eens een ruim citaat uit de wekelijkse e-mail die ik van de SP ontving.

Minister Asscher zegt dat hij ‘heel blij’ is met de toename van het aantal banen in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Er komen zeker verkiezingen aan. Anders had de minister wel een fatsoenlijke reactie gegeven op de schokkende cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Dit is wat Asscher niet vertelt:

Er zijn op dit moment 100.000 banen minder dan in 2008. De banenmachine van VVD en PvdA staat nog altijd vol in de achteruit.

Op iedere vacature zijn er vijf werklozen. Honderdduizenden Nederlanders hebben geen schijn van kans om snel aan het werk te komen.

Sinds het uitbreken van de crisis hebben een half miljoen (!) mensen hun vaste contract verloren. De nieuwe banen, waar minister Asscher zo blij mee is, zijn voor het overgrote deel baantjes via het uitzendbureau of contracten voor zelfstandigen.

Er is geen enkele reden om blij te zijn met de cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. Sterker nog, ik vind het nogal ongepast dat een minister van de Partij ván de Arbeid ‘heel blij’ is als 633.000 Nederlanders zónder arbeid zitten.

Weet jij al op wie je 18 maart gaat stemmen?