maandag 13 september 2010

Gevaarlijk

In de Volkskrant kun je de complete speech vinden die Geert Wilders afgelopen zaterdag in New York hield. Ik haal er een zin uit: Whatever your religion, persuasion or gender is, in New York you will find a home. Je mag, denk ik, aannemen dat in Wilders' visie Nederland qua tolerantie niet behoeft onder te doen voor New York. Hij citeert zelfs burgemeester Bloomberg: New York's Mayor recently said that New York is "rooted in Dutch tolerance." Dus: Wat je religie, overtuiging of geslacht ook is, in Nederland vind je een tehuis. Hij zei er niet bij, dat als het aan hem lag, de Koran in Nederland verboden zou worden. In de Volkskrant van 8 augustus 2007 schreef hij: Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is! Wilders verdraait hier de werkelijkheid. De houder van het copyright van de Nederlandse vertaling van Mein Kampf - dat is het Koninkrijk der Nederlanden - verbiedt anderen het uit te geven. Het bezitten, lezen en eruit citeren is niet verboden.

Wie alleen het verslag in de Volkskrant leest en niet de complete tekst van Wilders' toespraak, zou de indruk kunnen krijgen dat hij zich vrij mild opstelde. In zijn toespraak verwees Wilders een keer naar Nederland. Hij verwees naar de reacties in Nederland in 2001 toen het nieuws van de terreuraanslagen in New York bekend werd. De PVV-leider sprak over enkele dansende moslims op straat. (Onderstreping toegevoegd.) De Engelse tekst luidt: Muslim youths danced in the streets. Niet 'some' of 'a number of'. En Wilders had het niet over dansende moslims in Nederland, maar in Europa.

New York heeft ruim 8 miljoen inwoners. Daarvan kwamen er "enkele honderden" tegen die moskee demonstreren. Dat kun je niet direct een massaal protest noemen. Bij de herdenking bij het Pentagon was president Obama heel wat genuanceerder: President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft benadrukt dat zijn land niet in oorlog is en zal zijn met de islam. "Het was al-Qaeda dat ons aanviel, een zielige groep mannen die geloof verkeerd aanwenden", schrijft Trouw. In dat zelfde Trouw staat een ANP-bericht over de strijd tegen al-Qaeda en de Taliban in Afghanistan: Nog nooit sinds het begin van de internationale invasie van het Centraal-Aziatische land in 2001 was de toestand zo gevaarlijk. De Amerikaanse stand-up comedian George Carlin heeft eens gezegd: Fighting for peace is like screwing for virginity.

PS
Af en toe wordt een 'Beggartalk' geschreven door Roel. Vanavond om 19.00 uur kun je hem zien op RTL5, waar hij zijn culinaire talenten zal tonen.
x