dinsdag 20 november 2018

SUPPORTERS

Ik ben niet iemand die gek is op tradities en die koste wat het kost in stand wil houden. Het zal me dus een zorg zijn of 'Sinterklaas' wordt afgeschaft. Nu is er alle reden om dit zogenaamde feest af te schaffen. Wat moet je nog met een feest dat alleen doorgang kan vinden als er voldoende politie op de been gebracht kan worden?

Voor alle duidelijkheid: enerzijds geloof ik niet dat zij die Zwarte Piet willen behouden dus racisten zijn, anderzijds kan ik me best voorstellen dat er groepen zijn in onze samenleving die Zwarte Piet liever kwijt dan rijk zijn omdat hij, voor hen, ten minste de pijnlijke herinnering aan racistische tijden in leven houdt.

Of je nu voor of tegen Zwarte Piet bent, je hebt het volste recht daaraan publiekelijk, al of niet samen met anderen, uiting te geven bij ieder min of meer officieel optreden van een als Sinterklaas verklede man. Wat niet mag is andersdenkenden met geweld te bestrijden, noch de politie die dat geweld probeert te voorkomen.

Ik vind dat politieoptreden tegen en arrestatie en strenge berechting van geweld gebruikende 'tegenstanders' in ieder geval zeer op hun plaats zijn, als zij supporters zijn van voetbalclubs als PSV, NAC, Cambuur en Groningen, die de controverse tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet als een mooie gelegenheid zien om weer eens lekker rellerig op te treden.

Klaas Dijkhoff ziet in de de rellen van de afgelopen dag. Bij RTL-nieuws las ik: AAls de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich niet kunnen gedragen, dan is het misschien maar beter om geen demonstraties toe te staan zolang Sinterklaas in ons land is. Dat schrijft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Facebook. Wat moet je met een fractievoorzitter van een niet onbelangrijke partij, die niet het verschil ziet tussen principiële tegenstanders van Zwarte Piet en op rellen beluste voetbalsupporters